Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Με φυλάκιση και αφαίρεση άδειας απειλούνται οι απεργοί

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία, όσοι αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από επίταξή τους, τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στον υπουργό Μεταφορών, να αφαιρεί από τους μη συμμορφούμενους μεταφορείς, την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Την τροπολογία καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας, τόσο την διαδικασία εισαγωγής της με την διαδικασία του κατεπείγοντος, πλάι στο νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, όσο και την ουσία της - ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη εναντίωσής του στην ρύθμιση, αποχώρησε πριν την ψηφοφορία. Έντονες επιφυλάξεις, εξέφρασε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, καλώντας την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με διάλογο.

Διευκρινίζοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε πως, «παρά τον έντονο διάλογο και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπήρξε εξαιρετικά προσεκτική και δεν σκέφτηκε ποινικές όψεις από τις συνέπειες της επίταξης, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δημοσίας χρήσεως, εξακολουθούν να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους, κρατούν εν αχρησία τα επιταγμένα μέσα και οχήματα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς». Η τροπολογία, υπήρξε αναγκαία, καθώς «αν ενεργοποιήσουμε τις πεπαλαιωμένες διατάξεις που ισχύουν από την περίοδο της δικτατορίας, θα υπάρξει ένα εμπόδιο γραφειοκρατικών διαδικασιών και για μερικές εβδομάδες ακόμη, δεν θα υπάρχει ποινική ευθύνη, την ώρα που παραβιάζονται υποχρεώσεις που συνδέονται με την επίταξη» ανέφερε ο υπουργός.

«Ενόψει καταστάσεων κοινής ανάγκης, χρειάζεται να υπάρξει αποτελεσματική και ευέλικτη διαδικασία για αυτούς που αρνούνται να συμμορφωθούν, ή παραλείπουν να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους από την απόφαση επιτάξεως» υπογράμμισε ο κος Καστανίδης.

Με την εισήγηση του υπουργού, συμφώνησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη «διαφύλαξης της εύρυθμης κοινωνικής ζωής της χώρας», αλλά και της αποστολής ενός θετικού μηνύματος, πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν είναι πάνω απ’ το νόμο» διατράνωσε.

«Κάθετα αντίθετη» δήλωσε η Νέα Δημοκρατία δια του εισηγητή της Θ. Καράογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη τροπολογία»: «Οι αυτοκινητιστές δεν είναι αλήτες ή περιθωριακοί, αλλά απελπισμένοι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους. Με την κοινωνική έκρηξη που επιδιώκει η κυβέρνηση, δεν θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει διάλογος...» υποστήριξε ο βουλευτής.

«Σήμερα νοιώθω ντροπή» παρατήρησε ο Γ. Τραγάκης (ΝΔ). «Λέτε με τιμή, ότι μία τροπολογία που δημεύει τις περιουσίες των ανθρώπων και τους οδηγεί στη φυλακή, κατατίθεται 24 ώρες πριν την ένταξή της στο νομοσχέδιο;».

«Πάμε σε καταστάσεις, όπου όποιος διαμαρτύρεται θα φυλακίζεται. Να αποσύρετε την τροπολογία, που είναι απαράδεκτη, τόσο επί της ουσίας, όσο και στην διαδικασία εισαγωγής της σε άσχετο νομοσχέδιο» αξίωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

«Με την παρούσα τροπολογία, η κυβέρνηση προχωρά σε αντιδημοκρατικές, επικίνδυνες ατραπούς» παρατήρησε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ). «Πρόκειται για επιχείρηση κλιμάκωσης που προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό, όπως έγινε με τους ναυτεργάτες».

«Η κυβέρνηση δεν έχει μόνον στόχο τους φορτηγατζήδες. Στέλνει ένα μήνυμα πως ο λαός πρέπει να σκύψει το κεφάλι, για την σωτηρία της πατρίδας» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Πρόβα τζενεράλε για γενικευμένη εφαρμογή» διέκρινε στην τροπολογία ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έψεξε και τον υπουργό προσωπικά: «Σας άκουσα έκπληκτος να κατακρίνατε τις διατάξεις της δικτατορίας ως γραφειοκρατικές. Διεκδικείτε λιγότερη γραφειοκρατία στις ρυθμίσεις της δικτατορίας;»

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ακριβό πετρέλαιο μετά τις εκλογές

Η φορολογική πολιτικη του 2011 θα ξεκαθαρίσει εντός του Νοεμβρίου καθως σχεδόν όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά,είτε εξαιτίας του φόβου των αντιδράσεων είτε λόγω αβεβαιότητας για την απόδοση τους όπως για παράδειγμα η είσπραξη 1,3 δις ευρω από τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα που πιθανότατα δεν θα εισπραχθούν αλλα θα αντικατασταθουν από άλλους φόρους. ΄Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία του 2011 θα αποκαλυφθεί αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφεριακών εκλογών δηλαδή απο της 15 Νοεμβρίου και μετά θα αποτυπωθεί στο οριστικό σχέδιο του προυπολογισμού που θα κατατεθεί στην βουλη περι τις 20 Νοεμβρίου.Τότε πιθανότατα να γίνει η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Επαινοι έξω, ανησυχία μέσα

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ελληνική οικονομία, καθώς, παρά τους διεθνείς επαίνους για τα πεπραγμένα κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι διάχυτη η αγωνία ενόψει του «δύσκολου» 2011.

Η διάθεση στήριξης της Αθήνας από τους διεθνείς «παίκτες» είναι περισσότερο από ορατή. Τα μηνύματα από το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να επανέλθει στις αγορές περί τα τέλη του 2011, οι θετικές δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις ΗΠΑ ερμηνεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Ομως, σε τμήμα του κυβερνητικού επιτελείου επικρατεί έντονος προβληματισμός κατά πόσον τα εύσημα προς την Ελλάδα επαρκούν για να μεταστραφεί η αρνητική στάση των αγορών.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπουν το οικονομικό επιτελείο και η ομάδα πολιτικού σχεδιασμού που συγκρότησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Βασιλίσσης Σοφίας, ορισμένοι υπουργοί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, επικαλούμενοι τη βαριά ύφεση. Οπως υποστηρίζουν, οι πρώτοι μήνες του 2011 θα είναι κρίσιμοι και δεν αποκλείεται στο προσκήνιο να επανέλθουν σενάρια επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του χρέους. Μάλιστα, οι αβεβαιότητες έχουν οδηγήσει ακόμη και σε εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, σενάριο που πάντως διαψεύδεται από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ούτε λεφτά για γραμματόσημα στο Φορέα Διαχείρισης Δαδιάς Eβρου!

Από το κακό στο χειρότερο και όλο και πιο κοντά στο λουκέτο φαίνεται πως οδεύει ο Φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Ιούνιο, καθώς τον επόμενο μήνα συμπληρώνουν έναν χρόνο απλήρωτοι, ενώ τα χρέη προς προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιους οργανισμούς διογκώνονται, καθώς ο Φορέας δεν έχει λάβει χρηματοδότηση ούτε για το 2009, αλλά ούτε, φυσικά, για το 2010. Την ίδια στιγμή, κι ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για τα βασικά από το κράτος, ενδέχεται να υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 600 χιλ. ευρώ από την Ε.Ε. για πρόγραμμα παρατήρησης της πανίδας και της χλωρίδας του δάσους!
Η κατάσταση είναι απελπιστική και σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο, τόσο στη φήμη του προορισμού, όσο και στην εξυπηρέτηση και τις εντυπώσεις που αποκομίζουν οι επισκέπτες. Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι θα δοθούν κάποια κονδύλια, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι πλέον κρίσιμες εκκρεμότητες, δεν έχει προχωρήσει τίποτε

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Θα αλλάξει;

Η πραγματικότητα προσγειώνει. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αντελήφθη με απελπιστική καθυστέρηση τα αυτονόητα: ότι οι φόροι δεν μπορούν να αυξηθούν πέραν ενός ορίου χωρίς να καταστρέψουν την οικονομία, πως ανάπτυξη με εχθρούς την επιχειρηματικότητα και την αγορά δεν γίνεται και, τέλος, ότι είναι εξαιρετικά άδικο και αντιπαραγωγικό να κόβεις μισθούς και συντάξεις και να αφήνεις άθικτο τον σκληρό πυρήνα της οργιώδους σπατάλης του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να αλλάξει ρητορεία και πρακτική αναιρώντας τα όσα έλεγε ένα χρόνο πριν, κατά την προεκλογική περίοδο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της, γιατί κάποια στιγμή θα εξαντληθούν τα όρια υπομονής και ανοχής μιας κοινωνίας που μοιάζει να αντέχει τις θυσίες, υπό τον όρο ότι είναι δίκαιες και πως δεν σπαταλώνται στη χοάνη του πολυδάπανου κράτους. Η αλήθεια επίσης είναι πως αν δεν πετύχει και αυτή η νέα κυβέρνηση τους στόχους της, η χώρα θα εισέλθει σε μεγάλη περιπέτεια. Η αναγνώριση λαθών στην πολιτική μπορεί να αποτελεί γενναία πράξη, αρκεί να συνοδεύεται από μια έμπρακτη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μύθος της κολοβής αλεπούς και η κυβέρνηση!

Κάποτε μια αλεπού καυχιόταν για την πονηριά της. Έλεγε στις άλλες αλεπούδες ότι κατέβαινε στο χωριό και ρήμαζε τα κοτέτσια των χωρικών. - Δεν ξέρετε με τι ευκολία κλέβω τα κοτόπουλα από τα κοτέτσια! Τους έλεγε. Κανείς δε με παίρνει είδηση. Έτσι, κάθε βράδυ έχω τον εκλεκτό μεζέ μου! Είσαστε κουτές που δεν ερχόσαστε κι εσείς μαζί μου να χορτάσετε κοτόπουλα. - Πρόσεχε, γιατί καμιά φορά θα σου βγουν ξανά τα κοτόπουλα που τρως! τη συμβούλευαν οι άλλες. - Μη σας νοιάζει, δε φοβάμαι τίποτε εγώ! τους απαντούσε εκείνη. Είμαι πολύ πονηρή και ξεγελώ και τους χωρικούς και τους σκύλους τους.
- Πολλές από μας, της είπε μια γριά αλεπού, νομίζουν ότι μπορούν με την πονηριά τους να ξεγελούν τους ανθρώπους. Μα έρχεται η στιγμή που την παθαίνουμε, γιατί οι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι και πιο
πονηροί από τα ζώα. - Α, είσαστε πολύ φοβητσιάρες είπε η αλεπού. Εγώ δε φοβάμαι τίποτε Έχω συνηθίσει να τρώγω νόστιμα κοτοπουλάκια και θα συνεχίσω να πηγαίνω στο χωριό. Όμως, μια μέρα καθώς πήγαινε στο χωριό να κλέψει κανένα κοτόπουλο πάτησε μια παγίδα, και, χραπ, η παγίδα της υλάκισε την ουρά και της την έκοψε! Η αλεπού το ‘βαλε στα πόδια ουρλιάζοντας από τους πόνους. Έτρεχε, έτρεχε, ώσπου βρήκε ένα ποτάμι. Έχωσε στο νερό την κολοβή ουρά της και ησύχασε από τους πόνους. Όμως… τι θα έλεγε στις άλλες αλεπούδες, όταν θα τη ρωτούσαν τι απόγινε η ουρά της; «Κάτι πρέπει να σκεφτώ», είπε με το νου της. Έφθασε στο δάσος κι όταν την είδαν χωρίς ουρά οι αλεπούδες, άρχισαν να την περιγελούν και να την κοροϊδεύουν. - Τι έγινε η ουρά σου; της είπαν. Τι την έκανες; Γιατί γύρισες κολοβή; Και τότε, εκείνη για να δικαιολογηθεί, τους απάντησε:
-Δεν ξέρετε; Η καινούργια μόδα λέει πως πρέπει να είναι κοντές οι ουρές μας!
Έτσι γινόμαστε πιο όμορφες! Με βλέπετε εμένα πόσο όμορφη και κομψή έγινα; Τι καθόσαστε, λοιπόν;
Κόψτε κι εσείς τις ουρές σας!
Αλλά… ποιος την πίστευε; Ήξεραν όλες πως την ουρά της την είχε κόψει η παγίδα.Θα μου πείτε τη σχέση έχουν όλα αυτά με τη κυβέρνηση. Σας ενημερώνω πως έχουν και μεγάλη μάλιστα.Βλέπετε η ελληνική κυβέρνηση έπαθε ότι και η αλεπού. Από τη μια με σιγουριά και μεγαλοστομία έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν κι από την άλλη βρέθηκε στο ΔΝΤ για να μπορέσει να σώσει ό,τι είχε απομείνει- αν είχε απομείνει κάτι.
Το ΔΝΤ της έκοψε την ουρά ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα της πρόσφερε. Η κουτοπόνηρη αλεπού - κυβέρνηση μην έχοντας το σθένος να ομολογήσει την ήττα της και την αποτυχία- αδυναμία να ανταποκριθεί στις εξελίξεις και να ξελασπώσει η ίδια την ελληνική οικονομία, αποφάσισε να υιοθετήσει τη συμπεριφορά της αλεπούς του Αισώπου.Τί έκανε δηλαδή; Μα προσπαθεί να μας πείσει πως είναι αυτονόητο να σου κόβουν την ουρά και να σε οδηγούν στο καθεστώς τρόικας και μνημονίου γιατί είναι η νέα μόδα...

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ετοιμος για απολύσεις ένα στους πέντε εργοδότες

«Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;» Σε αυτή την απάντηση κλήθηκαν να απαντήσουν 750 εργοδότες σε όλη την Ελλάδα, στην τριμηνιαία έρευνα της ....


Manpower. Τι έδειξαν οι απαντήσεις; Το 18%, δηλαδή ένας στους πέντε, δήλωσε ότι προβλέπει μείωση των θέσεων εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Με μόλις το 8% να περιμένει αύξηση, ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης για τη συγκεκριμένη περίοδο υποχώρησε στο -10%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, οπότε και άρχισε να διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα. Πρόκειται για πτώση 5 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 10 μονάδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.




Περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι προοπτικές απασχόλησης υποχώρησαν στο -14%, την ώρα που στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής οι εργοδότες εκτιμούν ότι η αγορά εργασίας θα κινηθεί πτωτικά, με τις συνολικές, όμως, προοπτικές απασχόλησης να βρίσκονται κατά τι υψηλότερα από το μέσο όρο πανελλαδικά, στο -8%.


Σε ό,τι αφορά τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στο εμπόριο (τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική), όπου έχουν υποχωρήσει στο απαισιόδοξο ποσοστό του -21%. Ακολουθούν η μεταποίηση (-17%), ο τουρισμός (-14%) και οι κατασκευές (-12%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προοπτικές απασχόλησης είναι αρνητικές και στους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας, που εξετάζονται. Υπάρχουν, πάντως, και τρεις κλάδοι, όπου οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται. Πρόκειται για τους τομείς του Ηλεκτρισμού – Φυσικού Αερίου – Ύδρευσης (βελτίωση 21 μονάδων), των κατασκευών και του δημόσιου τομέα (με οριακή καλυτέρευση). Δραματική πτώση (33 μονάδων) κατέγραψε ο τουρισμός.


Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστών προοπτικών απασχόλησης μεταξύ των 36 χώρων, στις οποίες πραγματοποιείται η έρευνα από τη Manpower. Ακολουθούν η Ιταλία και η Τσεχία. Στον αντίποδα, τρεις εκ των χωρών των BRIC, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία –μαζί με την Ταϊβάν– εμφανίζουν τις υψηλότερες προοπτικές προσλήψεων για το τέταρτο τρίμηνο. Συνολικά, σε 28 από τις 36 χώρες οι εργοδότες περιμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού.


Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Manpower, Δρ Βενετία Κουσία, “Πέρα από την εποχική διακύμανση που παρατηρούμε στον τομέα του Τουρισμού, δύο είναι οι αξιοσημείωτες τάσεις που προκύπτουν από την Έρευνα. Η πρώτη σχετίζεται με την πτώση των προοπτικών απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα, η οποία συνεχίζεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή η μείωση, η οποία σε σύγκριση με πέρυσι φτάνει το -21%, μπορεί να θεωρηθεί έκφραση ενός εξορθολογισμού, τον οποίο ο τομέας είχε εδώ και καιρό ανάγκη. Η δεύτερη τάση που διαφαίνεται από τα στοιχεία αφορά την σταδιακή και εντεινόμενη υποβάθμιση του τομέα της Μεταποίησης. Πρόκειται για μια ανησυχητική παρατήρηση, καθώς βλέπουμε να πλήττεται ένας τομέας ο οποίος είναι άμεσα συνδεόμενος με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Συνολικά, και ανεξάρτητα από τις ελαφρές βελτιώσεις που καταγράφονται σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνουμε ότι οι ευκαιρίες για εργασία θα είναι πολύ περιορισμένες μέχρι και το τέλος του έτους.»

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ

Στην τελική φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου Κυπρίνου - Ιβαϊλοβγκραντ, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, παρουσία των προέδρων Ελλάδας - Βουλγαρίας, Κάρολου Παπούλια και Γκεόργκι Παρβάνοφ, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 130 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.

Η δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ, έγινε τα Χριστούγεννα, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο.

Ο συγκεκριμένος μεθοριακός σταθμός αναμένεται να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, και την προσπάθεια ενοποίησης των δύο σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στις περιοχές της Ζώνης - Δοξιπάρας και της Βίλας Αρμύρας στην πλευρά της Βουλγαρίας, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους, μόλις 5 χιλιόμετρα.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο θεσμικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες» ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» χιλιάδων φορολογούμενων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι ελεγκτές των ΔΟΥ και του ΣΔΟΕ θα ζητούν από τους πολίτες ανά πάσα στιγμή και απροειδοποίητα να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την προέλευση των χρημάτων για την αγορά περιουσιακών στοιχείων σημαντικής αξίας.

Το ίδιο θα συμβεί και για τις καταθέσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό και όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δικαιούχοι τους δεν είχαν εμφανίσει καθόλου έσοδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο ΣΔΟΕ υπάρχουν στοιχεία για λίστες γιατρών και δικηγόρων που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό και ουδέποτε ενημέρωσαν τις Αρχές για την ύπαρξή τους.

Οι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν μόνο στις καταθέσεις, αλλά και σε όσους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, σκάφη, πισίνες κλπ.