Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Μειωμένος ο τζίρος των καταστημάτων


Μειωμένος ως και 50% κατά μέσον όρο ήταν ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012 και την παραμονή των Χριστουγέννων σε όλη την Ελλάδα. Αν και ο κόσμος που κατέβηκε στην αγορά ήταν περισσότερος από πέρυσι, σύμφωνα με «Τα Νέα», οι έμποροι «κάνοντας ταμείο» είδαν τις εισπράξεις τους σημαντικά «φτωχότερες» σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου το βασικό συμπέρασμα της πρώτης καταγραφής που διενήργησε σχετικά με την πορεία του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων είναι η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων τόνισαν ότι ενώ υπήρχε αρκετός κόσμος στον δρόμο, οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν διάθεση μόνο για βόλτα και όχι για αγορές, καθώς τα χρήματα είναι πλέον ελάχιστα στις τσέπες των καταναλωτών.

Μάλιστα, όπως λένε, ακόμα και εκείνοι πραγματοποιήσαν αγορές διέθεσαν σημαντικά χαμηλότερα ποσά. Ο μήνας Δεκέμβριος που παραδοσιακά είναι μήνας αγορών, καθώς πραγματοποιείται σε αρκετούς κλάδους του εμπορίου το 50% και πλέον των πωλήσεών τους, φέτος δεν θυμίζει με τίποτα άλλες χρονιές. Οπως λένε στελέχη της αγοράς, η πτώση της κατανάλωσης έπληξε ακόμα και τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα και έφτασε στο 15%-20%.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Μέσω της ΔΕΗ η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων!

Δεκτό έγινε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, από τον Άρειο Πάγο, αναστέλλοντας έτσι την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου είχε απαγορεύσει στη ΔΕΗ την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων.
Μετά τη δικαστική διαμάχη του κ. Στουρνάρα για το χαράτσι, η ΔΕΗ δεν σταματά και επανέρχεται, ζητώντας εκ νέου αυξήσεις στα τιμολόγια!

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ολα για τον «Ελληνα ασθενή»...

Η χώρα βρίσκεται σε «βρώμικη» ομηρία. Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει οι εταίροι μας και προσπαθούν να αποτρέψουν το μοιραίο. Ομως, το θέατρο σκιών συνεχίζεται. Με περισσή υποκρισία θριαμβολογούν υπέρ της σωτηρίας μας από χθες που μας ενέκριναν τη δόση μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση μέρους της δόσης των 44 δισ. ευρώ, δηλαδή τα 34,4 δισ. ευρώ. Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η εκταμίευση της δόσης ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να πληρωθούν κάποια από τα χρέη του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα, για να καλυφθεί τόσο η «μαύρη τρύπα» της επαναγοράς όσο και τα δανεικά για την επαναγορά (δηλαδή τα 10 δισ. συν τα χρήματα για την επαναγορά), θα δοθούν σε άλλες τρεις δόσεις, πιθανότατα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Συνολικά τα χρήματα που θα έρθουν στη χώρα είναι 52,5 δισ. ευρώ, όντως μια δόση μαμούθ για τον «Ελληνα ασθενή». Από τα 34,3 δισ. της πρώτης δόσης, τα 16 δισ. θα πάνε για τις τράπεζες, τα 7 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλες του Δημοσίου και 11,3 δισ. για μείωση του δημόσιου χρέους. Συνολικά, θα υπάρξει μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε δίνει επιπλέον χρηματοδότηση (!) στην Ελλάδα από τα 109 δισ. του αρχικού δανείου.
Ωστόσο, η επόμενη ημέρα βρίσκει τη χώρα σε καθεστώς άμεσης εποπτείας και επιτροπείας. Γι’ αυτό μας επιβάλλουν να εκπληρώσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας, μεταξύ των οποίων είναι να βάζουμε στον «ειδικό λογαριασμό» που θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τα δάνεια και τους τόκους πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και πέρα από το 4,5% του ΑΕΠ. Που σημαίνει ότι η εφαρμογή οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής ή μιας έστω αναπτυξιακής στρατηγικής εξόδου από την πολιτική της επαιτείας παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Αλλά η Ελλάδα αντιμετωπίζει ήδη ένα άκρως επώδυνο πρόγραμμα λιτότητας.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% τα τελευταία 5 χρόνια και θα συρρικνωθεί επιπλέον το 2013, καθώς η χώρα πασχίζει να μειώσει το χρέος της στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σωρευτική απώλεια εθνικού προϊόντος σε μία αναπτυγμένη οικονομία για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, με μικρή διαφορά από την πτώση κατά 27% του ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ του 1929 και του 1933, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης στην Ουάσιγκτον. Η γερμανική οικονομία είχε μειωθεί σχεδόν 34% από το 1929 έως το 1933, όταν ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία του Βισμπάντεν. Η ανάκαμψη στη Γερμανία άρχισε το 1934, αλλά το εθνικό προϊόν επέστρεψε το 1937 στα επίπεδα του 1929.
Η συνταγή ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ με το πρώτο Μνημόνιο και μάλιστα με την προωθημένη στρατηγική: Οτι, για να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της, η Ελλάδα οφείλει να φθηνύνει και να φτωχύνει τόσο ώστε να φτάσει στα επίπεδα των γειτονικών της χωρών. Τώρα, ο προϋπολογισμός του 2013 είναι ίσως ο χειρότερος προϋπολογισμός στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Είναι ένας προϋπολογισμός βαθιάς ύφεσης και αποπληθωρισμού. Κάποιοι εκτιμούν ότι προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρξει το 2020 (!).
Με ένα βαρύ και επώδυνο πακέτο μέτρων 9,4 δισ. ευρώ το 2013 και τη δέσμευση για τη λήψη άλλων 9,4 δισ. ευρώ την τριετία 2014 - 2016 η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα που της ζητούσε η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης. Το επόμενο βήμα έγινε με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ποια χώρα στον κόσμο θα μπορούσε να σταθεί όρθια εάν μέσα σε 6 χρόνια, και επίσημα πλέον, είχε χάσει σχεδόν το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της; Η Ελλάδα παίρνει χωρίς ανταγωνιστή το παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η ύφεση το 2013 θα είναι 4,5% και συνολικά 24,5% σε μια εξαετία. Αν θυμάστε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλούσαν για πλεόνασμα και ανάπτυξη από το 2012. Αντ’ αυτού η ύφεση βαθαίνει.
Βασικό χαρακτηριστικό των οικονομικών εξελίξεων για το 2012 ήταν η παραμονή της οικονομίας σε βαθιά ύφεση, η οποία άρχισε το 2008 και συνεχίζεται αμείωτη για πέμπτο συνεχόμενο έτος, με τη συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ να ξεπερνάει το 20% την τελευταία πενταετία. Φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία έχει περιπέσει σε έναν φαύλο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής - ύφεσης - μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την εντεινόμενη αβεβαιότητα, ο οποίος μπορεί να διακοπεί αν ενισχυθούν οι θετικές προσδοκίες για την οικονομία.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Εντάσεις στις πορείες στη μνήμη του Γρηγορόπουλου

Σαν σήμερα, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από το όπλο ειδικού φρουρούΕπαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Συγκεντρώσεις είχαν προγραμματισθεί από το πρωί στο κέντρο τις Αθήνας, ενώ είναι κλειστοί από τις 10 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό "Σύνταγμα" και "Πανεπιστήμιο". Προς αποφυγή επεισοδίων,  οι αστυνομικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή, όπου 5.000 άνδρες έχουν επιστρατευθεί.
Η πρώτη συγκέντρωση είχε προγραμματισθεί στα Προπύλαια και βρίσκεται σε εξέλιξη. Καθώς η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα δημιουργήθηκαν εντάσεις ανάμεσα σε μαθητές, φοιτητές και αστυνομία. Στην πλατεία Ομόνοιας νεαροί επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο και απωθούνται από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει κυνηγητό στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον μία προσαγωγή.
Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση από τη Νεολαία του Συνασπισμού και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στις 7 το απόγευμα από αντιεξουσιαστές. Για τις 9 το βράδυ έχει προγραμματισθεί μνημόσυνο στον τόπο της δολοφονίας.
Στη Θεσσαλονίκη ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κατά τη διάρκεια της μαθητικής πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν κάποιοι από τους συμμετέχοντες άρχισαν να πετούν πέτρες και κροτίδες προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούσαν το κτήριο. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενώ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έγιναν και προσαγωγές. Η πορεία κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς την οδό Αγίου Δημητρίου, όπου κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν και μολότοφ.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς χαράτσι θα εισπράττονται οι λογαριασμοί

Χωρίς την υποχρέωση να πληρώνουν δόσεις για το χαράτσι των ακινήτων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληρώνουν πλέον τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Η διοίκηση της επιχείρησης έδωσε σχετικές οδηγίες προς τους υπεύθυνους που βρίσκονται στα διάφορα σημεία εξυπηρέτησης πελατών της εταιρίας. Όπως μας εξήγησαν μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, το οποίο έκρινε ότι είναι παράνομη η είσπραξη του χαρατσιού για τα ακίνητα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή, μια και η απόφαση ήταν «προσωρινά εκτελεστή». Δηλαδή, ανεξάρτητα από την τελική τροπή που θα πάρουν τα πράγματα μετά από ενδεχόμενη προσβολή της απόφασης μελλοντικά, τώρα η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι  κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί από σήμερα να προσέρχεται στα αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ και να πληρώνει μόνο την οφειλή του για ηλεκτρικό ρεύμα.
Βέβαια, η κυβέρνηση έσπευσε να ταχθεί κατά της δικαστικής απόφασης και εκδηλώνοντας την απόλυτη περιφρόνησή της στην αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα, είπε, δια του υπουργού Οικονομικών, ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προσβληθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «Μετά το Πρωτοδικείο υπάρχουν και άλλα στάδια. Θα τα εξαντλήσουμε. Θα δούμε τι νομικά εργαλεία έχουμε. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό οπλοστάσιο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απλώς έχουμε
κάνει ένα μικρό βήμα πίσω από το γκρεμό. Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τη διακεκαυμένη ζώνη. Πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε πάρα πολύ».
Οι προκλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τον πραγματικό, άδικο χαρακτήρα του χαρατσιού και τον παράνομο τρόπο είσπραξής του, που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες στην απόγνωση, δεν μπορούν να αντικρούσουν τα γεγονότα: Η θέσπιση του χαρατσιού γέννησε γενικευμένη δυσαρέσκεια, ενώ οδήγησε και σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής του, πέρα από τις περιπτώσεις που ήταν αδύνατη η καταβολή του. Απέναντι στο χαράτσι και στη σημασία του, ορθώθηκε ένα αγωνιστικό «τείχος» που κατόρθωσε σε αρκετές περιπτώσεις να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου, να αποτρέψει διακοπές ηλεκτροδότησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να διαχωρίσει στην πράξη την πληρωμή των λογαριασμών από την πληρωμή του χαρατσιού.
Με πρωτεργάτη τις Λαϊκές Επιτροπές, σε πολλές γειτονιές εκφράστηκε η αλληλεγγύη με πολύ πρακτικούς τρόπους και εξασφαλίστηκε η ηλεκτροδότηση για οικογένειες φτωχές, άπορους, υπερήλικες, πολύτεκνους.
Πάνω απ' όλα, έγινε δυνατό να αντικρουστούν στην πράξη πλευρές της ασκούμενης πολιτικής, να δημιουργηθούν ρωγμές που δείχνουν ότι μπορεί να γίνει κάτι ακόμη περισσότερο, όσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση και η οργάνωση της πάλης, όσο ο προσανατολισμός της ξεπερνά το συγκεκριμένο πρόβλημα και γενικεύεται. Αυτό ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και επιμένει παρά και το νομικό «ναυάγιο» του μέτρου της. Τη γενικευμένη αντίσταση στην πληρωμή και άλλων χαρατσιών, την οργανωμένη αντίδραση στη φοροληστρική πολιτική της υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι η επαγρύπνηση του λαϊκού κινήματος δεν πρέπει να χαλαρώσει στο ελάχιστο, γιατί μόνο με τη σταθερή πάλη του μπορεί να «πτωχεύσει» μόνιμα το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τρώνε πάλι τις συντάξεις...

Ωραία, το εμπέδωσαν όλοι οι Ελληνες: Η «επαναγορά ομολόγων» του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, την οποία αποφάσισε το Eurogroup, σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη θα... ληστέψει και πάλι τα ήδη «κουρεμένα» ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων - όπως και των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων κ.λπ. Με άλλα λόγια, η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να μειώσει και πάλι δραματικά τις συντάξεις των Ελλήνων γερόντων. Να υποβαθμίσει εκ νέου τη δημόσια υγεία κλείνοντας κλινικές, κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Να ξανακάνει δυσβάστακτο βάρος τη μόρφωση των παιδιών βάζοντας λουκέτο σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΙ, πανεπιστήμια. Ο πρωθυπουργός τα θεωρεί όμως ασήμαντα όλα αυτά και πανηγυρίζει, γιατί... πήρε τη δόση του δανείου!
Ακόμη δεν πήρε τίποτα, είναι η αλήθεια, παρόλο που έχει «γδάρει» όλον τον ελληνικό λαό. Λεφτά θα πάρει μετά από δεκαπέντε μέρες τουλάχιστον και μάλιστα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει ο Αντώνης Σαμαράς να πάρει χρήματα χωρίς να τον υποχρεώσουν να πάρει και πρόσθετα μέτρα αμέσως τώρα κατά των Ελλήνων!
Το ΔΝΤ δεν πληρώνει το μερίδιο της δόσης που του αναλογεί, αν δεν φτάσουμε στις 13 Δεκεμβρίου. Οπως είπε ξεκάθαρα η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντριά του, θα πληρώσει μόνο αφού προηγουμένως δει πόσο θα έχει μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος μετά την επαναγορά των ομολόγων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Αν η κυβέρνηση Σαμαρά έχει κατορθώσει να μειώσει το χρέος κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα αποφασίσει την εκταμίευση του μέρους της δόσης που του αναλογεί.
Ούτε ευρώ δεν θα δώσει όμως το ΔΝΤ, αν το ποσό είναι αισθητά μικρότερο από τα 20 δισεκατομμύρια. Ούτε καν θα συνεδριάσει. Θα συνέλθει μετά τις 3 Ιανουαρίου που λήγουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές του και θα απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, δηλώνοντας ότι χωρίς νέα μέτρα το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν βιώσιμο. Σαν να μην έφτανε αυτό, είναι άκρως αμφίβολο αν θα εκταμιεύσουν τα δικά τους μερίδια της δόσης η Γερμανία και οι χώρες της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνείται να πληρώσει, επειδή θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Η κυβέρνηση εκβιάζει ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στην επαναγορά τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες. Οι τραπεζίτες αντιδρούν, αλλά αυτοί τουλάχιστον θα πάρουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πολύ περισσότερα από όσα θα τους πάρει η κυβέρνηση μέσω της επαναγοράς των ομολόγων. Αλίμονο στους ηλικιωμένους που θα τους κόψουν πάλι από τις συντάξεις τους, οδηγώντας τους στην οικονομική εξαθλίωση που νομίζαμε ότι ανήκει στο παρελθόν.
Το... «σοκ ρευστότητας (!)» με το οποίο μας «απειλούσαν» διάφοροι προπαγανδιστές της κυβερνητικής πολιτικής εννοώντας ότι θα πέσουν δισεκατομμύρια στην αγορά μόλις πάρει η κυβέρνηση τη δόση, φαίνεται ότι δυστυχώς το γλιτώσαμε πάλι! Στην αρχή κυκλοφορούσαν την «πληροφορία» ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει μέσα στον Δεκέμβρη τα 7,5 δισ. από τα 9,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς ιδιώτες. Επειτα έριξαν το ποσό στα 4,5 δισ., κατόπιν στα 3,5 και προχθές το είχαν κατεβάσει στα 2 δισεκατομμύρια. «Απ' τ' ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα» που έλεγε μια παλιά λαϊκή παροιμία.
Δεν λύθηκε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, όσο κι αν ο Αντώνης Σαμαράς υποκρίνεται ότι πανηγυρίζει για «θρίαμβο». Δεν είναι βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's μετά την απόφαση του Eurogroup. Προσωρινή ανάσα και μόνο δόθηκε στη χώρα μας. Δεν υπάρχει σωτηρία όσο κυριαρχεί η γερμανική γραμμή που αρνείται το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης. Δεδομένου ότι περίπου το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στην κατοχή επίσημων φορέων της ΕΕ, αποκλείεται να καταστεί βιώσιμο χωρίς διαγραφή μέρους αυτού του 70%. Aλλη λύση δεν υπάρχει.
Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση mail to Email
Επικοινωνία

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Λεηλατούν πάλι τα Ταμεία...

Η απόφαση της συγκυβέρνησης, σε συνεργασία με την ΕΕ, να οδηγήσει τα αποθεματικά που έχουν απομείνει στα ασφαλιστικά ταμεία σε δεύτερο «κούρεμα» μέσα σε λίγους μήνες, απογυμνώνει ολοκληρωτικά τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και από το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο. Ο ιδρώτας και το αίμα εκατομμυρίων ασφαλισμένων, μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, αγροτών θυσιάζονται στο βωμό της αποπληρωμής των δανειστών, των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και των μεγάλων τοκογλύφων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι συντάξεις, οι υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, η ελπίδα για ασφαλή γεράματα, τα επιδόματα ανεργίας που δίνονται από χρήματα του ΙΚΑ, δηλαδή των ασφαλισμένων, προς τον ΟΑΕΔ, το χρέος προς τον οποίο έφτασε τα 8 δισ. ευρώ, γίνονται τα λύτρα για τη σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση προς όφελος αυτών που την προκάλεσαν, των ντόπιων και διεθνών επιχειρηματικών ομίλων.
Το δεύτερο, επαίσχυντο «κούρεμα» των αποθεματικών έρχεται να ολοκληρώσει το διαχρονικό έγκλημα της ληστείας των Ταμείων από όλες τις μεταπολεμικές αστικές κυβερνήσεις, που με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς ξεπερνά σήμερα τα 75 δισ. ευρώ. Ετσι, τα αποθεματικά - οι εισφορές των ασφαλισμένων - από καύσιμη ύλη της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, σήμερα «καίγονται» στην πυρά της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία ξεπρόβαλε μέσα από τα σπλάχνα αυτής ακριβώς της ανάπτυξης. Ανάπτυξη που θυσίασε την εργατική τάξη και το λαό μας και υπονόμευσε τις ίδιες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Η απροκάλυπτη αυτή ληστεία έρχεται να προστεθεί στη χρόνια εισφοροδιαφυγή μέσω της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, που εξασφάλιζε πρόσθετα κέρδη στις επιχειρήσεις και που ετησίως, σήμερα, εκτιμάται ότι αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Προστίθεται στις διαρκείς χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις για τα χρέη που είχαν στο ΙΚΑ, στην κρατική πολιτική συμπίεσης των μισθών και στην ανεργία που στερούσαν από τα Ταμεία πόρους, στην πρόσφατη ρύθμιση και στο γενικό σχέδιο της κυβέρνησης για παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Προστίθεται στην πάγια κυβερνητική πολιτική που δεν απέδιδε ούτε τους θεσμοθετημένους πόρους, που έφτασε το χρέος μόνο προς το ΙΚΑ στα 12 δισ. ευρώ.
Είναι, λοιπόν, πέρα για πέρα προκλητικό να ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός ότι το «κούρεμα» των αποθεματικών δεν είναι τίποτα, αφού έτσι και αλλιώς το κράτος «εγγυάται τις συντάξεις». Αυτά λέγονται τη στιγμή που όλες οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μειώσεις στα εφάπαξ επιβλήθηκαν από το κράτος με αυτό ακριβώς το πρόσχημα: Την έλλειψη αποθεματικών και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Ενώ τη νέα αφαίμαξη των Ταμείων θα την επικαλεστούν και πάλι για να προβούν σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και σε νέες ανατροπές.
Η νέα ληστεία των αποθεματικών είναι αφετηρία και νέων μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων και ταυτόχρονα το πρόσχημα για να επιβληθούν. Η ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τέλος. Γι' αυτό δεν αρκούν τα μεμονωμένα αιτήματα, ούτε οι αποσπασματικοί αγώνες. Η ίδια η κρίση και η γενική επίθεση που ξετυλίγει το κεφάλαιο στο έδαφος αυτής της κρίσης θέτουν μπροστά στην εργατική τάξη επιτακτικά την ανάγκη για αγώνες που θα αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στην κοινωνία.