Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Ο Έβρος κρατά τα σκήπτρα στην καλλιέργεια του σουσαμιού στην περιφέρεια Α.Μ - Θ

Ο προϊστάμενος Γεωτεχνικού Τμήματος της ΕΑΣ Ορεστιάδας Σάκης Κουτουκίδης ανέφερε στο ypaithros.gr ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια επανακάμπτει η καλλιέργεια σουσαμιού στον Βόρειο Έβρο. «Κάποιοι ανήσυχοι παραγωγοί βρήκαν με μεγάλη δυσκολία ντόπιο σπόρο και ξεκίνησαν την καλλιέργεια που ήταν παλιά και ξεχασμένη».
Οι περισσότερες εκτάσεις εντοπίζονται σε Κέραμο, Τρίγωνο, Δίκαια, με καλλιέργειες από 5 στρέμματα και πάνω. Οι παραγωγοί προμηθεύτηκαν μηχανολογικό εξοπλισμό κι επέλεξαν την συμβολαιακή γεωργία ή την μεταποίηση. Ορισμένοι πηγαίνουν στο σησαμελαιοτριβείο και φτιάχνουν σησαμέλαιο και ταχίνι. Άλλοι δίνουν σουσάμι για να παρασκευαστούν λουκούμια και κουραμπιέδες.
Σύμφωνα με το ίδιο site o νομός Έβρου κρατάει τα σκήπτρα στην καλλιέργεια του σουσαμιού στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 2.640 στρέμματα, ακολουθούν η Ξάνθη με 550 και η Ροδόπη με 417 ενώ σε Δράμα και Καβάλα καλλιεργούνται από 40.
Η αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια οφείλεται στις ευεργετικές δράσεις του, όπως είναι η αντιυπερτασική, η αντιθρομβωτική, η αντικαρκινική, η αντιοξειδωτική, ενώ αναφέρεται και η αντιγηραντική.

1 σχόλιο:


  1. Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες, ή έχετε σχέδια για την ανάπτυξη, περισσότερη ανησυχία! Τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν από μια αξιόπιστη επενδυτική ενίσχυση.
    Είμαστε άτομα που είναι πρόθυμοι να σας χορηγήσει δάνεια από 10.000 σε 5,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο χρόνος αποπληρωμής είναι πραγματικά προσιτό και απλό.
    Γράψτε μας μόνο τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας και θα βρείτε τα οφέλη σε διάφορα προβλήματα. Email: fulrofabus@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή