Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Στις τουρκικές φυλακές οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί

Δικάζονται τη Δευτέρα με μοναδική κατηγορία αυτή της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή. Τι φέρονται να κατέθεσαν στον ανακριτή. Πυρετός διαβουλεύσεων για λύση. «Ασχολούμαστε ενεργά με το θέμα» λέει ο αμερικανός πρέσβης.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, που φέρεται να εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι χθες στη δασική περιοχή Καστανιών Έβρου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το Dogan πρόκειται για τους Αγγελο Μητρετώδη (25χρονο ανθυπολοχαγό του Μηχανικού από το Κιλκίς) και τον Δημήτρη Κούκλατζη (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας Μηχανικού).

Τουρκικά ΜΜΕ: Αυτά είπαν στις καταθέσεις τους οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο

«Δεν είμαστε κατάσκοποι», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο. Το τουρκικό κανάλι “7 Haber” μεταδίδει ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο στρατιωτικών στις τουρκικές δικαστικές αρχές, ακολούθησαν κάποια ίχνη παπουτσιών που είδαν πάνω στο χιόνι και πέρασαν στην τουρκική πλευρά καταγράφοντας με τα κινητά τους τηλέφωνα εικόνες, προκειμένου να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.
Ένας εκ των δύο φέρεται να δήλωσε τα εξής: «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι, αρχίσαμε να τα ακολουθούμε, σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράτυπων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να είπε.
Η κράτηση των δύο στρατιωτικών και η κατάσχεση των προσωπικών τους αντικειμένων μέχρι την διεξαγωγή της δίκης, διατάχθηκε, σύμφωνα με το Ειρηνοδικείο της περιοχής, καθώς οι δύο Έλληνες δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και κρίνονται ύποπτοι παραβίασης τυχόν επιβολής περιοριστικών όρων και μάλιστα ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, αλλά και ως ύποτποι καταστροφής τυχόν αποδεικτικών στοιχείων.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Σμύρνη, όπου επρόκειτο να παραστεί στα εγκαίνια του νέου κτηρίου που θα φιλοξενήσει το ελληνικό Προξενείο. Η ακύρωση της επίσκεψης, κατά τις πληροφορίες, δεν συνοδεύεται από επίσημη αιτιολόγηση.
Το θέμα το χειρίζονται οι υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, με το βάρος να πέφτει στα δύο πρώτα. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τρεις υπουργούς και ενημερώνεται για τις εξελίξεις. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν έχει ήδη επικοινωνήσει με εταίρους και συμμάχους ή εάν θα το πράξει ανάλογα με την πορεία της υπόθεσης.

Αμερικανός πρέσβης: «Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

«Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά (fully engaged) με το θέμα (της σύλληψης) των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» επισήμανε την Παρασκευή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Νωρίτερα, o κ. Πάιατ είχε εκφράσει την ανησυχία του για μια «ακούσια αντιπαράθεση» Ελλάδας – Τουρκίας, όπως την χαρακτήρισε, κάτι που υπενθύμισε ότι είχε πράξει και προ ενός έτους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ένα ατύχημα θα ήταν το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή» ωστόσο, όπως διευκρίνισε «εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα».
Ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την επιθυμία των να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Τουρκίας ως κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, «κάτι τέτοιο είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας».
«Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους λόγους να θέλει να δει την Τουρκία να παραμένει σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ» επισήμανε ο αμερικανός πρέσβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου