Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018

Συλλαλητήριο των αγροτών του Έβρου στις 9/10 στην Ορεστιάδα & έπεται…συνέχεια

Στα τρακτέρ ανεβαίνουν όπως όλα δείχνουν οι αγρότες του Έβρου, κι όχι για εργασίες που αφορούν στο επάγγελμα τους.
Οι αγρότες αποφάσισαν τη διοργάνωση νέων κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης  του Δ.Σ της Ομοσπονδίας αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα από το βόρειο και το νότιο Έβρο.
Οι αγρότες αποφάσισαν την διεξαγωγή συλλαλητηρίου στην Πλατεία Ορεστιάδας στις 9 Οκτωβρίου, αλλά και τη σύγκλιση νέας ευρείας σύσκεψης την προσεχή Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.
Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον αγροτικό κόσμο του νομού, είναι εξαιρετικά αρνητικό, με τους αγρότες να μην μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος.
Οι ίδιοι προτάσσουν την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τον οποίο αποκαλούν αναχρονιστικό, αφού δεν καλύπτει ζημιές όπως το πράσινο σκουλήκι που φέτος έχει κυριολεκτικά «θερίσει» τις καλλιέργειες βάμβακος του Νομού.
Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα αλλά και το πράσινο σκουλήκι έχουν ως συνέπεια οι αγρότες να μπορέσουν να μαζέψουν λίγη, έως και καθόλου παραγωγή, με αποτέλεσμα να χαθεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση.  
Ένα άλλο ζήτημα που θέτουν, είναι η καταβολή των αποζημιώσεων από προηγούμενα καταστροφικά για την παραγωγή τους καιρικά φαινόμενα, η καθυστέρηση της οποίας δημιουργεί συνθήκες επιπλέον ζημιάς για την παραγωγή.
Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται και η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΒΖ, αφού οι τευτλοπαραγωγοί του Νομού με δεδομένο το ότι το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα δεν θα λειτουργήσει την φετινή καλλιεργητική, έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες, ενώ πολλοί εξ αυτών βρίσκονται εν αναμονή των αποζημιώσεων για τα τεύτλα που κατέθεσαν την περσινή καλλιεργητική.
Αυτά είναι τα σημαντικότερα από τη σειρά των ζητημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο του Έβρου, την «βαριά βιομηχανία» του Νομού μας, που για ακόμη μια φορά επιστρατεύει τα τρακτέρ ως ύστατο μέσο στην προσπάθεια επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου