Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης κόβει εκ νέου πρώτος το νήμα στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελώντας πρότυπο στη χρήση της γεωθερμίας. Κάνει εξαιρετική χρήση της χαμηλής ενθαλπίας, αλλά για την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων του επιδιώκει αδειοδότηση εργασιών σε μεγαλύτερα των 500 μ. βάθη, ώστε να προχωρήσει στην ηλεκτροπαραγωγή και την τηλεθέρμανση.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ισλανδία, ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γιάννης Φαλέκας, συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας, τον ενεργειακό φορέα ISOR και πανεπιστημιακούς με αντικείμενο τη γεωθερμία. Το ταξίδι προέκυψε από ένα διακρατικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με το Πολυκοινωνικό Κέντρο του δήμου, που είναι σε εξέλιξη, με την κατασκευή των ΑΠΕ των έργων σε οκτώ κτήρια του δήμου «με όλες σχεδόν τις ΑΠΕ: αβαθή γεωθερμία, γεωθερμία, γεωθερμικά φωτοβολταϊκά, γεωθερμικά για ζεστό νερό χρήσης, βιομάζα. Τα κτήρια λειτουργούν και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο προχωράει».
Φθηνή ενέργεια
Ο δήμος σύμφωνα με την εφημερίδα "Ύπαιθρος" συζητάει με το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και την ΔΕΗ το θέμα της ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να αποκλείει τους ιδιώτες. «Πιέζουμε από το 2016 την κυβέρνηση να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα βάθη, γιατί τα όρια είναι 500 μέτρα. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στα 1.000 μέτρα. Αναπτύσσονται 130 – 140 βαθμοί Κελσίου. Θέλουμε να προβούμε στην πρώτη ηλεκτροπαραγωγή, γιατί η χώρα μας έχει μηδενική, ενώ στην Τουρκία ξεπέρασαν τα 1.000 MW».
Κατεβαίνοντας σε βάθος και βρίσκοντας υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν την τεχνογνωσία της Ισλανδίας, χώρα όπου η ηλεκτρική και η θερμική ενέργεια παρέχονται πολύ φθηνά στους κατοίκους. Αυτόν τον στόχο θέτει η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης, στοχεύοντας, μέσα από την αξιοποίηση των ΑΠΕ, να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι. Παράλληλα, σχεδιάζουν να δώσουν τη δυνατότητα στους δημότες να συμμετάσχουν σε κάποια δημοτικά έργα, μέσα από το νέο εγχείρημα της ελληνικής πολιτείας με τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.
Συνεργασία με ΤΑP
Στις Φέρες, σε εξέλιξη βρίσκεται έργο αξιοποίησης της θερμικής ενέργειας ενός σταθμού συμπίεσης φυσικού αέριου. «Ο αγωγός ΤΑP του ανατολικού τομέα έχει πολλούς αγωγούς συμπίεσης, που απαιτούνται για τη λειτουργία του δικτύου.Από το 2013 έχουμε ζητήσει να μας δώσει την απορριπτόμενη ενέργεια, με αποτέλεσμα, σε όλο το μήκος των 4.500 χλμ., να είναι ο μοναδικός που θα δίνει ζεστό νερό στην τοπική κοινωνία. Δουλεύουμε στα δίκτυα της τηλεθέρμανσης», περιγράφει. Επιπλέον, από τα ανταποδοτικά οφέλη του ΤΑP, συνολικού ύψους 32.000.000 ευρώ, ο δήμος θα λάβει 1.900.000. «Το πρώτο έργο (500.000 ευρώ) αφορά αρδευτικό δίκτυο στον Πέπλο Φερών. Επίσης, προτάθηκε μια γεωθερμική γεώτρηση 550 μέτρων για να ερευνήσουμε και να βγάλουμε γεωθερμικά ρευστά στην Τραϊανούπολη και να δοθούν στους κατοίκους προς αγροτική χρήση», εξηγεί.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης κατέχει το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο του Αριστήνου της Τραϊανούπολης. Χρηματοδότησε το πρώτο έργο δικτύων τηλεθέρμανσης σε Άνθεια και Αρίστηνο, μήκους 18 χλμ., με διπλή χρήση, για αστική και αγροτική τηλεθέρμανση και γεωτρήσεις επανεισαγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου