Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τράπεζες-ζόμπι, γάμοι-ζόμπι: Αδιέξοδο κυβέρνησης-τρόικας...

Σκαλώνουν τα «παζάρια» κυβέρνησης τρόικας γύρω από το κόστος διάσωσης των τραπεζών που μοιάζει να μην τελειώνει. Σε χαμηλό 27 ετών γύρισε ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ. Οι τράπεζες είναι βαριά άρρωστες και θυμίζουν «ζόμπι» (ζωντανές-νεκρές). Επιβιώνουν χάρη στο δημόσιο χρήμα που μετατρέπεται σε δημόσιο χρέος (χωρίς να υπάρχει δημόσιος έλεγχος), ώστε με αυτό τον τρόπο να καλύπτονται οι «μαύρες τρύπες» που προκάλεσαν τα προηγούμενα «τοξικά» ανοίγματα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.
Σε χαμηλό 27 ετών γύρισε ο τραπεζικός δείκτης (προς τις 100 μονάδες), παρά τις διαβεβαιώσεις... στυλ Αλογουσκούφη περί «θωρακισμένου» τραπεζικού συστήματος. 
Οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο έχουν γυρίζει στα επίπεδα του 1977!
Το ταμπλό μερικές φορές δεν λέει ψέματα, επιβεβαιώνει τη χρεοκοπία του τραπεζικού κλάδου που κινείται σαν ζόμπι (ζωντανό-νεκρό) και επιβιώνει χάρη στη δημόσια χρηματοδότηση.
Την περασμένη εβδομάδα στο χρηματιστήριο οι πωλητές είχαν κυρίαρχο ρόλο, συνεχίζοντας τις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών.
Μόνο το τελευταίο εξάμηνο οι απώλειες για τους τίτλους ξεπερνούν ακόμη και το 80%. Η χρηματιστηριακής αξίας της Eurobank έπεσε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Από το περσινό Ιούλιο η Eurobank υποχωρεί περίπου 85%, ενώ σωρευτικά οι απώλειες από τα ιστορικά υψηλά φτάνουν το 98%.
Οι άλλες τρεις «συστημικές τράπεζες» έχουν χάσει κι αυτές τα αυγά και τα πασχάλια στο ταμπλό: Εθνική (-74%), Alpha Bank (71%), Πειραιώς (-66,%).
Στο ίδιο διάστημα του τελευταίου ο βασικός  δείκτης παρουσιάζει οριακά θετική απόδοση, ενώ κατά περίπου 12% υποχωρεί ο δείκτης των blue chips (Ftse Large Cap.), ενώ κοντΆ 75% φτάνουν οι απώλειες για το δείκτη των τραπεζών.
Η  εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί στο συνολικό δραματικό σκηνικό... καμένης γης που παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012 για Εθνική/Eurobank και Alpha Bank που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.
Ζημιές
Συνολικές ζημιές κοντά 5 δισ. ευρώ για τους τέσσερις «συστημικούς» ομίλους, που το 2008 (πρώτη χρονιά της κρίσης) είχαν παρουσιάσει καθαρά κέρδη 3 δισ. ευρώ.
Τρεις όμιλοι γιγαντώνονται μέσω «ειδικών συγχωνεύσεων έκτακτης ανάγκης» για να «θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα» όπως, λένε, οι «ειδικοί» αναλυτές που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία (και των τριών τελευταίων κυβερνήσεων, Αντ. Σαμαρά, Γ. Παπαδήμου και Γ. Παπανδρέου), μαζί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.
Η Alpha Bank με την Εμπορική, η Πειραιώς με την Αγροτική και τα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα (Κύπρου, Λαϊκή, Ελληνική) και φυσικά ο «ματωμένος γάμος» ΕΤΕ-Eurobank.
Ποιος πλήρωσε, όμως, αυτή την εξαγορά; Ασφαλώς το δημόσιο χρήμα, το χρήμα των φορολογουμένων. Εξαγορές και ξεσκαρτάρισμα με τα λεφτά των άλλων, δηλαδή, του Δημοσίου.
Αυτό έγινε με όλες τις εξαγορές των λεγόμενων «κρατικών τραπεζών» από τον λεγόμενο ιδιωτικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος όμως στην πράξη λειτουργεί με δημόσιο χρήμα, χωρίς δημόσιο έλεγχο.
Από την εποχή Αλογουσκούφη και Καραμανλή με τα πρώτα 28 δισ. ως πρώτο «τραπεζικό σωσίβιο», έχουν δοθεί συνολικά κοντά 200 δισ. ευρώ σε ενέσεις ρευστού και εγγυήσεων και τώρα εκκρεμούν άλλα 40 δισ. εκτών οποίω τα 27,5 δισ. πάνε στις βαπτισμένες «συστημικές» τράπεζες (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha, Πειραιώς)
Δυο "άρρωστοι" δεν κάνουν έναν "υγιή"
Αλλά ούτε το «μοντέλο» διαχωρισμού των στοιχείων των «προβληματικών» τραπεζών και η πώλησής τους εξασφαλίζει κάποια ντεφάκτο θωράκιση.
Ετσι πωλήθηκε στην Πειραιώς η Αγροτική. Την σπάσανε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα προχωρώντας σε πώληση της «καλής» με την «κακιά» να φορτώνεται στο δημόσιο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων.
Οι συνενώσεις από μόνες τους δεν αποτελούν λύση. Οδηγούν σε συνενώσεις «προβληματικών» τραπεζών οι οποίες το μόνο που μπορεί να φέρουν είναι μια μεγαλύτερου μεγέθους «προβληματική» επίσης τράπεζα, λένε αναλυτές, η οποία απλά κερδίζει χρόνο στα άγρια μποφόρ της παρατεταμένης ύφεσης και του υπέρογκου χρέους… με παντρειές και προικοδότηση του δημοσίου μέσω του δανεισμού του.
Βουτιά των επενδύσεων στην ευρωζώνη (Morgan Stanley) Βουτιά των επενδύσεων στην ευρωζώνη (Morgan Stanley) Δυο «άρρωστοι» οργανισμοί όταν ενώνονται δεν σημαίνει ότι θα φέρουν ένα μεγαλύτερο «υγιή» οργανισμό, αλλά έναν μεγαλύτερο «άρρωστο».
Αυτό που γίνεται στον τραπεζικό κλάδο δεν έχει προηγούμενο, λένε αναλυτές. Πλήρης αποδόμηση του κλάδου που πάνω του πάτησε όλη η... «ανάπτυξη» της 15ετίας!
Ποτέ κανένας άλλος κλάδος του χρηματιστηρίου τόσο μεγάλη απαξίωση, σε τόσο δραματικούς τόνους.
Πριν ένα χρόνο, ο κλάδος των τραπεζών είχε περί τις 12 μετοχές ενώ τώρα έχει μόλις 5. Έχουν ήδη φύγει από το ταμπλό Ταχ. Ταμιευτήριο, Αγροτική, Proton Bank, Aspis Bank και Emporiki Bank (για λόγους εξαγοράς η τελευταία).
Πρόσφατα βγήκαν από το ταμπλό οι Κύπρου και Λαϊκή μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και είναι εντελώς αμφίβολη η τύχη τους. Οπότε ενεργές μετοχές στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν (προς το παρόν) μόνο οι ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Attica.
Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι υπάρχει δυστοκία στο σύστημα και αδιέξοδο, τόσο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης (από το κράτος) όσο και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου