Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Μειώσεις μισθών 10% έως 20% φέρνει στον ιδιωτικό τομέα η λήξη της μετενέργειας!

Σε νέο κούρεμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 10% έως 20% αναμένεται να οδηγήσει η λήξη της μετενέργειας, στις 14 Μαΐου, για 1 εκατομμύριο εργαζομένους που αμείβονται βάσει της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ή με τις κλαδικές συμβάσεις.
Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου λήγει η τρίμηνη μετενέργεια για περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου, καθώς και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που είχε λήξει την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός. Ετσι, από τις 15 Μαΐου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, αν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει περισσότερα.
Οι μισθοί μπορεί να ξεκινήσουν από τα 586 ευρώ (συν τις τριετίες) για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών και από τα 510,9 ευρώ για όσους είναι κάτω απ' αυτό το όριο. Για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, το επίδομα γάμου (10%) θα αποτελεί πλέον παρελθόν και εφεξής θα παίρνουν τον μισθό μαζί με τις τριετίες. Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, υπενθυμίζεται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες ώσπου να υποχωρήσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%, έναντι 27,2% που είναι σήμερα.
Στο μεταξύ νέα, την τρίτη κατά σειρά, συνάντηση θα πραγματοποιήσουν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των εργοδοτών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς χθες δεν προσήλθε στις συζητήσεις ο ΣΕΒ, ενώ απουσίες υπήρχαν και από συνδικαλιστικές παρατάξεις που διαφωνούν με την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Από τους εργοδοτικούς φορείς προσήλθαν στη συνάντηση η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), η ΕΣΕΕ (έμποροι) και ο ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις).
Στη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργοδοτών απέρριψαν το αίτημα της ΓΣΕΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που ήταν πριν από την εφαρμογή των Μνημονίων. Φάνηκε όμως ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της θεσμικής διασφάλισης αρκετών δικαιωμάτων και επιδομάτων, τα οποία θα καταργηθούν από 14 Μαΐου και μετά (όπως το επίδομα γάμου), αν και στην περίπτωση αυτή το μεγάλο εμπόδιο είναι η τρόικα και το Μνημόνιο που προβλέπει την κατάργησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου