Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Εκθεση Κομισιόν: Θερμό καλοκαίρι με 40 μέτρα!

Πρόοδο στις επιδόσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την εφαρμογή του Μνημονίου διατύπωσαν χθες από τις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές και στελέχη της τρόικας, παρουσιάζοντας σε ειδική ενημέρωση Τύπου την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Οπως τόνισαν, οι δημοσιονομικές εξελίξεις ξεπέρασαν τους στόχους, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει πολλές και σοβαρές προκλήσεις σχετικές με τη δημόσια διοίκηση και τον φορολογικό μηχανισμό και προϊδέασαν για ένα καυτό καλοκαίρι, καθώς από τις 55 δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν βάσει του Μνημονίου έως το τέλος του χρόνου οι 40 πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι θα πρέπει να προχωρήσουν δεκάδες παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, περαιτέρω απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων, άνοιγμα καταστημάτων περισσότερες Κυριακές. Αν το φθινόπωρο διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται κάποιοι στόχοι τότε η Ελλάδα θα λάβει νέα μέτρα για το 2014. «Οι Αρχές θα προσδιορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015 το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου 2013», αναφέρεται στην έκθεση. Υπογραμμίζεται δε ότι θα απαιτηθεί η κάλυψη ενός δημοσιονομικού κενού 1,7% του ΑΕΠ το 2015, που θα ανέλθει σε 2,1% του ΑΕΠ το 2016 (γύρω στα 4 δισ. ευρώ τη διετία). Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το δημοσιονομικό αυτό κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με στρατηγικές για τη βελτίωση των εσόδων, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περαιτέρω μείωσης των φοροαπαλλαγών, με επέκταση μέτρων που θα έχουν λήξει το 2015 (ειδική εισφορά αλληλεγγύης) και με στοχευμένες περικοπές στις δαπάνες.
Παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οι εν λόγω πηγές αναφέρθηκαν στη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, η οποία πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Στο σημείο αυτό επισήμαναν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνονται και στα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο αποσαφήνισαν ότι η πλήρης πρόσβαση στις αγορές θα παραμείνει «δύσκολη» για κάποιο διάστημα, χωρίς να αποκλείουν ωστόσο «μερική πρόσβαση» το 2014 (το χρέος θα μειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2021). Ζήτησαν επίσης περαιτέρω επιτάχυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς υστερεί σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (αναμένονται έσοδα 22 δισ. ευρώ έως το 2020).
Πάντως τα στελέχη της τρόικας αναφέρθηκαν και στα τρωτά του προγράμματος, εστιάζοντας στον φορολογικό μηχανισμό, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στα επαγγέλματα που δεν έχουν ακόμη ανοίξει.
Ανώτατο κοινοτικό στέλεχος τόνισε ότι έως τον Ιούνιο θα μετακινηθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι και επιβεβαίωσε ότι το 2013 θα γίνουν 4.000 απολύσεις (υποχρεωτικές έξοδοι) από το Δημόσιο. «Οταν λέμε ότι θα υπαχθούν στο καθεστώς κινητικότητας 12.500 άτομα ζητούμε ονόματα, ονοματεπώνυμα», είπε και προσέθεσε: «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους, κοροϊδεύουν, εξαπατούν, έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να απολυθούν» (το Μνημόνιο προβλέπει ακόμη 11.000 απολύσεις το 2014). Για τον φορολογικό μηχανισμό είπε ότι είναι η αχίλλειος πτέρνα του προγράμματος και εξέφρασε προβληματισμό για τις καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωσή του, αλλά και για τα ευρύτερα προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων. Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο (τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα έρθουν στις αρχές Ιουνίου και θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής της τρόικας) ενώ διέψευσε σενάρια περί μείωσης άλλων φόρων, λέγοντας ότι δεν διακρίνει μεγάλο περιθώριο στο «ορατό μέλλον».
Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για τη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος (αναδιάρθρωση, συρρίκνωση του προσωπικού) και ότι θα πρέπει να πουληθούν σύντομα οι τράπεζες που δεν θα παραμείνουν υπό ιδιωτικό έλεγχο.

Καλύτερα από τους στόχους. «Πρώτη φορά στα χρόνια του Μνημονίου κυβέρνηση τα πάει καλύτερα από τους στόχους», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικές εξελίξεις ξεπέρασαν τους στόχους. «Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 αντί για 1,5% που ήταν ο στόχος», είπε σχετικά και προσέθεσε ότι η θετική είδηση είναι πως στο σκέλος των μακροοικονομικών επιδόσεων οι προοπτικές είναι σταθερές. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2013 ήταν καλύτερα από ό,τι ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης».

ΣΟΪΜΠΛΕ. Ευθύνες στην Κομισιόν για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην ευρωζώνη επέρριψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σε φόρουμ για την Ευρώπη (Europaforum) στο Βερολίνο ο Σόιμπλε είπε ότι εξοργίζεται από το γεγονός ότι η ΕΕ καθυστερεί τη διάθεση της βοήθειας προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία, όπως μετέδωσε η Ντόιτσε Βέλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου