Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Χρονιά του τουρισμού το 2014, αισιοδοξία και στον Έβρο

Ακόμη καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό θα είναι το 2014, εάν διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα η Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας θα κάνει νέο ρεκόρ στον τουρισμό με άμεσα έσοδα 13 δισ. ευρώ, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών. Στο ίδιο πνεύμα και οι εκτιμήσεις εκπροσώπων της τοπικής τουριστικής αγοράς, αφού μέχρι στιγμής υπάρχουν προκρατήσεις, αλλά και πληροφορίες για έλευση Ρώσων, Γάλλων και Τούρκων τουριστών το καλοκαίρι στα μέρη μας. Η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά και τα πρώτα μηνύματα για το 2014 είναι θετικά και ενθαρρυντικά ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα και θέσεις εργασίας που θα δώσουν πνοή στην οικονομία.
Χαρακτήρισε δε το 2014 χρόνια ευθύνης και κάλεσε τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του τουρισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Να σεβόμαστε τους νόμους, να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη, τη μαύρη εργασία, να δείξουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες εργαζόμενους», ζήτησε η κ. Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια σταθερά ανοδική τροχιά στον τουρισμό.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε ότι το 2013 είχαμε 17,8 εκατ. αφίξεις και 12,5 δισ. άμεσα έσοδα, σημειώνοντας ότι «το 2014, υπό την προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας, θα έχουμε νέα ρεκόρ στον τουρισμό», και είπε ότι ο στόχος είναι το 2021 να έχουμε 24 εκατ αφίξεις, 48 δισ. συνολικά έσοδα και 300.000 θέσεις εργασίας. Ειδικά για το 2014, εκτίμησε ότι οι αφίξεις θα είναι περισσότερες από 18,5 εκατ., τα άμεσα έσοδα 13 δισ., και τα συνολικά περισσότερα από 35 δισ., ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περίπου 50.000.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που μετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι η αύξηση του τουρισμού το 20141 θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση, για πρώτη φορά, της ανεργίας, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι μελετάται η λειτουργία από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ για τους 30 πιο σημαντικούς σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Στη σύσκεψη μετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για την αναβολή της επίσκεψης της ομάδας που ελέγχει την τρόικα απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι για αυτό. «Τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο τις στείλαμε και περιμένουμε να έρθουν την επόμενη εβδομάδα, ίσως» σημείωσε.
Επίσης για τη νέα χρονιά είπε πως αν το παρελθόν αποτελεί δείκτη για το μέλλον, «το 2013 πήγε πολύ καλά και το ίδιο θα πάει και το 2014».
«Θα πάμε καλύτερα 
το 2014»
Τις εκτιμήσεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος το 2014, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, συμμερίζεται και η κα Λίτσα Καραμπατζάκη, ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου ΛΕΩΝ ΤΟURS, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου HATTA και αντιπρόεδρος των τουριστικών γραφείων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η κα Καραμπατζάκη σημειώνει πως η αισιοδοξία αυτή είναι διάχυτη σε όλη την Ελλάδα και στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και όχι απλώς σε εκτιμήσεις. 
Ανέφερε μάλιστα πως και για την περιοχή μας υπάρχουν προκρατήσεις και επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον από Ρώσους και Γάλλους, που είχαν προτιμήσει τον Έβρο και τα προηγούμενα καλοκαίρια, ενώ σταθερά ανοδικό είναι και το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία. 
«Φαίνεται πως το καλοκαίρι του 2014 θα είναι καλύτερο από το καλοκαίρι του 2013, το οποίο επίσης ήταν πάρα πολύ καλό. Υπάρχουν θετικά μηνύματα από συναδέλφους από όλη την Ελλάδα για έλευση περισσότερων ξένων τουριστών, τόσο από Ευρώπη, όσο και από Αμερική και Ασία. Στην περιοχή μας, κάνουμε εντατικές προσπάθειες, προκειμένου να πάμε καλύτερα το φετινό καλοκαίρι. Διατηρούμε το ενδιαφέρον Ρώσων και Γάλλων τουριστών, ενώ έχουμε συνεχώς αύξηση των επισκεπτών από την Τουρκία. Είναι πολύ θετικά τα μηνύματα και από τις προκρατήσεις και πιστεύουμε πως τουλάχιστον ο τουρισμός θα έχει μόνο θετικό πρόσημο φέτος, δίνοντας σημαντική ώθηση και στην αγορά εργασίας, με προσλήψεις και διατήρηση θέσεων σε πολλούς τομείς της τοπικής αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου