Τρία στα δέκα αστυνομικά τμήματα κλείνουν ή συγχωνεύονται, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης-αναδιάταξης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. Από τα 1.206 σε όλη την Ελλάδα μένουν τα 948, ενώ στην Αττική από τα 246 θα μείνουν 188.
Στην περίπτωση της Θράκης συνολικά οκτώ υπηρεσίες κατεβάζουν ρολά και πιο συγκεκριμένα ένα στην Ξάνθη, ένα στην Κομοτηνή, τρία στην Αλεξανδρούπολη και τρία στην Ορεστιάδα, ενώ σε ολόκληρη την ΑΜΘ ο αριθμός των υπηρεσιών που κλείνουν αυξάνεται σε δεκατέσσερις. Μέσω των αλλαγών το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση αστυνομικής δύναμης.
Όπως είχε επισημανθεί τον περασμένο Αύγουστο, η αναδιάρθρωση ήταν ένα «καλλικρατικό λίφτινγκ» με τη επαναφορά του θεσμού πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, το οποίο άφηνε πολλές παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον ελλιπή και απομακρυσμένη αστυνόμευση. Η πολιτική και αστυνομική ηγεσία υποστηρίζουν ότι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες και ο θεσμός του «Τοπικού Αστυνόμου» θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό αστυνομικών σταθμών της παραμεθορίου που καταργούνται. Συνδικαλιστές της αστυνομίας αναφέρουν πως η αναδιάρθρωση δεν δίνει λύση στην λειψανδρία (περίπου 7.000 κενές οργανικές θέσεις) και στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων σε οχήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό.
«Καταργείται» η Δίωξη Ναρκωτικών σε όλη την επαρχία!
Προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να καταργήσει όλες τις Διευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών στην επαρχία και να τις μετατρέψει σε «γραφεία» μέσα στην κάθε υποδιεύθυνση Ασφάλειας.
Προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να καταργήσει όλες τις Διευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών στην επαρχία και να τις μετατρέψει σε «γραφεία» μέσα στην κάθε υποδιεύθυνση Ασφάλειας.
Με απλά λόγια, η Δίωξη Ναρκωτικών σταματά πλέον να είναι στην επαρχία αυτόνομη υπηρεσία και όσοι αστυνομικοί υπηρετούν εκεί, θα μεταφερθούν στην Ασφάλεια. Έτσι, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, παροπλίζονται ουσιαστικά μάχιμοι αστυνομικοί με ειδίκευση.
Για την κατάργηση των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών στους νομούς της επαρχίας, το υπουργείο υποστήριξε ότι θα γίνει, επειδή διαθέτουν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα ενταχθούν στις διευθύνσεις του κάθε νομού με διευρυμένο αντικείμενο.
Όπως ανέφερε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, είναι αδιανόητο η Δίωξη Ναρκωτικών σε μια επαρχιακή πόλη να διαθέτει 20-22 εξειδικευμένους αστυνομικούς και όλη η Ασφάλεια 60.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου