Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Δέκα θα φεύγουν, ένας θα προσλαμβάνεται...

Προτεραιότητα στην αποπληρωμή των 4 δισ. ευρώ από τα 6,2 δισ. ευρώ που χρωστά το κράτος σε ιδιώτες, βάζει το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλοντας παράλληλα δραστική μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο με την εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις, αντί του 1 προς 5 που είχε προβλεφθεί στο δεύτερο μνημόνιο.
Τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (2,9 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,6 δισ. ευρώ, η τοπική αυτοδιοίκηση με 781 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υπουργείων χρωστά 837 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 229 εκατ. ευρώ είναι επενδυτικές δαπάνες (ΠΔΕ).
Την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα έθεσε χθες ως μεγάλη πρόκληση και ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν Χορστ Ραϊνχεμπαχ κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα της φορολογικής ατζέντας και της μείωσης των δαπανών.
Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist προανήγγειλε -στο πλαίσιο μείωσης των κρατικών δαπανών- την αυστηροποίηση του κανόνα για τις προσλήψεις στο στενό δημόσιο τομέα από 1 προς 5 στο 1 προς 10. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι καταβάλλεται ήδη προσπάθεια ώστε από το σύνολο των οφειλών του κράτους να έχουν αποδοθεί τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου