Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς χαράτσι θα εισπράττονται οι λογαριασμοί

Χωρίς την υποχρέωση να πληρώνουν δόσεις για το χαράτσι των ακινήτων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληρώνουν πλέον τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Η διοίκηση της επιχείρησης έδωσε σχετικές οδηγίες προς τους υπεύθυνους που βρίσκονται στα διάφορα σημεία εξυπηρέτησης πελατών της εταιρίας. Όπως μας εξήγησαν μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, το οποίο έκρινε ότι είναι παράνομη η είσπραξη του χαρατσιού για τα ακίνητα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή, μια και η απόφαση ήταν «προσωρινά εκτελεστή». Δηλαδή, ανεξάρτητα από την τελική τροπή που θα πάρουν τα πράγματα μετά από ενδεχόμενη προσβολή της απόφασης μελλοντικά, τώρα η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι  κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί από σήμερα να προσέρχεται στα αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ και να πληρώνει μόνο την οφειλή του για ηλεκτρικό ρεύμα.
Βέβαια, η κυβέρνηση έσπευσε να ταχθεί κατά της δικαστικής απόφασης και εκδηλώνοντας την απόλυτη περιφρόνησή της στην αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα, είπε, δια του υπουργού Οικονομικών, ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προσβληθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «Μετά το Πρωτοδικείο υπάρχουν και άλλα στάδια. Θα τα εξαντλήσουμε. Θα δούμε τι νομικά εργαλεία έχουμε. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό οπλοστάσιο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απλώς έχουμε
κάνει ένα μικρό βήμα πίσω από το γκρεμό. Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τη διακεκαυμένη ζώνη. Πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε πάρα πολύ».
Οι προκλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τον πραγματικό, άδικο χαρακτήρα του χαρατσιού και τον παράνομο τρόπο είσπραξής του, που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες στην απόγνωση, δεν μπορούν να αντικρούσουν τα γεγονότα: Η θέσπιση του χαρατσιού γέννησε γενικευμένη δυσαρέσκεια, ενώ οδήγησε και σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής του, πέρα από τις περιπτώσεις που ήταν αδύνατη η καταβολή του. Απέναντι στο χαράτσι και στη σημασία του, ορθώθηκε ένα αγωνιστικό «τείχος» που κατόρθωσε σε αρκετές περιπτώσεις να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου, να αποτρέψει διακοπές ηλεκτροδότησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να διαχωρίσει στην πράξη την πληρωμή των λογαριασμών από την πληρωμή του χαρατσιού.
Με πρωτεργάτη τις Λαϊκές Επιτροπές, σε πολλές γειτονιές εκφράστηκε η αλληλεγγύη με πολύ πρακτικούς τρόπους και εξασφαλίστηκε η ηλεκτροδότηση για οικογένειες φτωχές, άπορους, υπερήλικες, πολύτεκνους.
Πάνω απ' όλα, έγινε δυνατό να αντικρουστούν στην πράξη πλευρές της ασκούμενης πολιτικής, να δημιουργηθούν ρωγμές που δείχνουν ότι μπορεί να γίνει κάτι ακόμη περισσότερο, όσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση και η οργάνωση της πάλης, όσο ο προσανατολισμός της ξεπερνά το συγκεκριμένο πρόβλημα και γενικεύεται. Αυτό ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και επιμένει παρά και το νομικό «ναυάγιο» του μέτρου της. Τη γενικευμένη αντίσταση στην πληρωμή και άλλων χαρατσιών, την οργανωμένη αντίδραση στη φοροληστρική πολιτική της υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι η επαγρύπνηση του λαϊκού κινήματος δεν πρέπει να χαλαρώσει στο ελάχιστο, γιατί μόνο με τη σταθερή πάλη του μπορεί να «πτωχεύσει» μόνιμα το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου