Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

"Χωρίς ανάσα" η ελληνική οικονομία...

Χωρίς ανάσα” θέλει να αφήσει την ελληνική οικονομία η τρόικα. Αυτό προκύπτει από τη ροή των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων ημερών με την ελληνική κυβέρνηση. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι οι δανειστές επιχειρούν να κρατήσουν την αγορά σε “ασφυξία” και να οδηγήσουν πολίτες στο μη περαιτέρω όσον αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, αλλά και τις επιχειρήσεις σε ντόμινο “λουκέτων”; Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι “πιέζουν” αφόρητα την κυβέρνηση για εφαρμογή εξοντωτικών ρυθμίσεων στα δάνεια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, αλλά και στις οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι βρέθηκαν την εβδομάδα αυτήν στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία του ελληνικού προγράμματος, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται (εκτός κι αν το κάνουν επίτηδες) ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, οι επιχειρήσεις ψάχνουν απεγνωσμένα για ρευστό, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να καταρρέει, χωρίς να εμφανίζεται έστω μια αχτίδα φωτός για το μέλλον.


Σε δεύτερη μοίρα τα νοικοκυριά
Ειδικότερα, οι δανειστές επιχειρούν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο υπέρ των τραπεζών, αναφορικά με τα δάνεια των νοικοκυριών, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για μια ρύθμιση για λίγους. Όπως φαίνεται από τις έως τώρα συναντήσεις, βασικό μέλημα της τρόικας είναι να μη διαταραχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τη ρύθμιση, λόγω της επερχόμενης αύξησης των “κόκκινων δανείων”, ενδεχόμενο το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες.
Η τρόικα εκτιμά την επιβάρυνση των τραπεζών από την περιορισμένη ρύθμιση που πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης σε 3 δισ., κάτι που κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν κάνοντας λόγο για περίπου 1 δισ. Βέβαια, οι συζητήσεις προσανατολίζονται σε... επιδείνωση της αρχικής ρύθμισης.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές προσδοκούν σε αλλαγές ως προς την αύξηση στο ύψος του επιτοκίου, αλλά και σχετικά με τη μείωση της “περιόδου χάριτος” για την πληρωμή μόνο τόκων, που τελικά θα αποκλείει οποιεσδήποτε διευκολύνσεις για το μεγαλύτερο μέρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

"Εξοντώνουν" φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις
Την ίδια ώρα, αναφορικά με την προωθούμενη ενιαία ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και Ταμεία, η τρόικα ζητεί οι δόσεις να μην υπερβαίνουν τις 12, ενώ στις επιδιώξεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είναι όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις και όχι λιγότερες από 36. Δηλαδή, όποιος αντέχει, αλλιώς οδηγείται σε... χρεωκοπία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την 1.7.2013 να μεταφερθούν όλα τα χρέη ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία στο ΙΚΑ και από το 2017 να βεβαιωθούν όλα στην εφορία, προκειμένου να αναζητούνται κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας, καταβάλλεται προσπάθεια, εκτός από την πάγια ρύθμιση στα ταμεία, να υπάρξει και μια ακόμα πιο ευνοϊκή ρύθμιση, ως ύστατη ευκαιρία για μια νέα αρχή. Ειδικότερα, για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για οφειλές από 50.000 μέχρι 100.000 θα κατατίθεται χρηματοοικονομικός οικονομικός χάρτης και για οφειλές πάνω από 100.000 θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους. Ακόμα, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο, ενώ η υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά.

Τα “τρικ” των εσόδων
Τέλος, “λογιστικά τρικ” χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πετύχει τον στόχο είσπραξης εσόδων του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Με “μαχαίρι” κατά 50% στις προγραμματισμένες επιστροφές φόρων και την είσπραξη ενός μερίσματος από την ΤτΕ, το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να “κρύψει” τη ραγδαία μείωση από την είσπραξη ΦΠΑ και γενικότερα των έμμεσων φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου