Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Κρίσιμες ώρες για την Κύπρο!

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθύνει αργότερα σήμερα διάγγελμα προς τον λαό σχετικά με το πακέτο διάσωσης των 10 εκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε να λάβει η χώρα στο Eurogroup. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της προεδρίας, ο πρόεδρος θα μιλήσει περίπου στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πρόεδρος μετέθεσε για αύριο το προγραμματισμένο αρχικά για σήμερα το πρωί διάγγελμά του.
Γύρω στις έξι το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ματαιώθηκε η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, υπό την προεδρία του προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου, καθώς ο τελευταίος έκρινε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν λάβει αναλυτική ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Δεν αποκλείεται, παρόλο που πριν το μεσημέρι είχε λεχθεί ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο για ψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», τελικά η σύκληση της να γίνει αργά απόψε.
Απίθανη η ψήφιση του νομοσχεδίου
Πάντως, μετά την στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Ενδεχομένως, αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε.
Αυτή η προσπάθεια, είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης, «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά». Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κύριος Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».
Και η ΕΔΕΚ, μετά το ΑΚΕΛ, τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα το καταψηφίσει στην αυριανή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.
Θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση η ΕΔΕΚ
Ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.
Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πρωτοφανή», ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι αυτή «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».
Επίσης, επέκρινε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης».
Πρόσθεσε πως «η ΕΔΕΚ αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, να τη μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης.
Τέλος, κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου