Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Θύελλα για τις αλλαγές στον ΦΠΑ

Θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του εμπορικού κόσμου προκάλεσε το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο για τον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ.Η κύρια ένστασή του επικεντρώνεται στην κατάργηση των δόσεων αποπληρωμής του φόρου. Εμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες μιλούν για τη χαριστική βολή εν μέσω βαθιάς κρίσης και έλλειψης ρευστότητας.

«Οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη για την επιχειρηματικότητα περίοδο», επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών.
«Ο εμπορικός κόσμος της χώρας είναι κάθετα αντίθετος στη σχεδιαζόμενη μεταβολή, η οποία θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα επιχειρηματικά "θύματα", θα διογκώσει τα λουκέτα στην αγορά και αντί να αυξήσει θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου, τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από άμεσους και έμμεσους φόρους», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Οι έμποροι ζητούν την αναστολή των σχεδίων και τονίζουν πως το υφιστάμενο σύστημα, με όλες τις ατέλειές του, δίνει μια ανάσα στις επιχειρήσεις και τους παρέχει μια ευκαιρία να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους αποφεύγοντας να περάσουν στη μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των σταθερών ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου.
Οχι από ΓΣΕΒΕΕ
Την αντίθεσή τους στην αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ΦΠΑ εκφράζει και η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, την οποία κοινοποίησε και στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλο «επιχειρείται πάλι άλλο ένα "λάθος", όπως αυτό της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%. Το "έξυπνο και λογικό" είναι στο "κολαστήριο" έτος 2013, για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, να επιχειρούνται διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων και όχι ρυθμίσεις "στραγγαλισμού"».
Το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τη ρύθμιση με δόσεις και προβλέπει τα εξής: Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο μεγαλύτερο ποσό επιθυμούν. Με την υποβολή της δήλωσης δεν θα διώκονται για φοροδιαφυγή. Το ποσό της οφειλής που θα μείνει απλήρωτο κατά την υποβολή της δήλωσης θα μπορεί να εξοφληθεί χωρίς καμία προσαύξηση εντός 10 ημερών.
Η απειλή των ποινικών διώξεων και κυρώσεων φαίνεται ότι θορύβησε πολλούς φορολογούμενους, που έσπευσαν στις εφορίες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Τα πρώτα στοιχεία που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν αύξηση εσόδων 15% έναντι του στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου