Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Στο σφυρί όλη η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ!

Έσοδα από τα ακίνητα που διαθέτει στην κατοχή της η ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική του ΟΣΕ, αναζητούνται από την Κυβέρνηση. Στο στόχαστρο αστικά ακίνητα που υπάρχουν σε σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ αυτών βέβαια είναι και οι εκτάσεις του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη, εκτάσεις οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης, των συγκοινωνιών και των μεταφορών και ιδιαίτερα για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Μελέτες για την εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων εκπονούνται, η μία μετά την άλλη, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδα του δημοσίου, αξιοποιώντας χώρους από τους οποίους εδώ και χρόνια δεν αποκομίζουν τίποτα. Παρ’ όλο που την εποχή αυτή ο κλάδος των ακίνητων δεν περνά και τις καλύτερες μέρες του, ο ΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να βρουν ενδιαφερόμενους για την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτουν.

Το θέλγητρο, το οποίο εκτιμούν ότι μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, είναι ότι πρόκειται για ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε σημεία των πόλεων κεντρικά με μεγάλη κίνηση κοινού καθημερινά και μπορούν να φιλοξενήσουν εμπορικές χρήσεις. Το δυσκολότερο, ίσως, project είναι αυτό που ετοιμάζει η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία έχει σκοπό σύντομα να προκηρύξει διαγωνισμό για την εκμετάλλευση έκτασης 15 στρεμμάτων, στον σταθμό του σιδηρόδρομου στον Πειραιά. Το σχέδιο κρίνεται μάλλον μεγαλεπίβολο, καθώς την ώρα που η ζήτηση για μεγάλα εμπορικά ακίνητα είναι χαμηλή, η εταιρία σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την υλοποίηση εμπορικού κέντρου έκτασης άνω των 35.000 τετραγωνικών μέτρων, με προϋπολογισμό που θα ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια.Πηγές της εταιρίας θεωρούν ότι η προσπάθεια θα έχει επιτυχία καθώς έχει εκδηλωθεί ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον. Προκειμένου να προχωρήσει το έργο πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται η ανάπτυξη κτιρίων εμπορικών χρήσεων στον σταθμό του Πειραιά.

Η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ εκτιμά ότι είναι εφικτή η ανάθεση του έργου μέσα στον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια αισιόδοξη άποψη η οποία στηρίζεται μάλλον στο γεγονός ότι η έκταση που σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή περιοχή, πολύ κοντά στο λιμάνι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκτάσεις του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Πάντως προηγούμενη απόπειρα να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, με διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2007, δεν είχε επιτυχία, παρότι σε αυτόν είχαν προσέλθει οι μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων. Το βασικό αίτημα των ενδιαφερομένων εταιρειών ήταν η αύξηση του χρόνου εκμετάλλευσης από τα 30 χρόνια που είχε ορισθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου