Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Ομαδικές απολύσεις διά νόμου ζητάει η τρόικα!

Βόμβα πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων με νόμο από τη Βουλή έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα, η οποία επιμένει παράλληλα να μην αποδέχεται τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, καθιστώντας από πολύ δύσκολη έως αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Στο παρά πέντε η τρόικα πρόσθεσε άλλο ένα πρόβλημα: θεωρεί πολύ χαμηλά τα φορολογικά πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, ενώ διαφωνεί και στην εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων που έχουν διακρατηθεί πάνω από 25 χρόνια. «Αν δεν συμφωνήσουν θα νομοθετήσουμε μονομερώς» είπε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τα νεύρα είχαν τεντωθεί.
Για τις ομαδικές απολύσεις, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ιδίως στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία - στην τελική ευθεία πριν από τις διπλές εκλογές - μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν ικανή να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και θα συναντούσε σοβαρές δυσκολίες να περάσει από τη Βουλή.
Ετσι, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την τρόικα ότι οι πρόσφατες αλλαγές που συμφωνήθηκαν με τους κοινωνικούς εταίρους με τις οποίες ενισχύεται η γνωμοδοτική ισχύς του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτών, εργαζομένων αλλά και του υπουργείου Εργασίας, καθιστούν ουσιαστικά περιττή την τελική γνωμοδότηση του εκάστοτε υπουργού. Αλλωστε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, είναι έτοιμη και η σχετική υπουργική απόφαση.
Το θέμα των ομαδικών απολύσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης με την τρόικα που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Το άλλο μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων αφορά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, θέμα το οποίο απασχόλησε πολύωρη σύσκεψη χθες το βράδυ ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την τρόικα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης της BlackRock, εκτιμά - σύμφωνα με τις πληροφορίες - ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν έξτρα κεφάλαια της τάξεως των 5,8 - 6,2 δισ. ευρώ.
Η τρόικα από την πλευρά της, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, ανεβάζει τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών έως και τα 9 δισ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ερμηνεύοντας την εμμονή του ΔΝΤ σε υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, εκτιμούν ότι πέραν της πίεσης για νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο κρύβεται και ο μύχιος πόθος του Ταμείου να έχει ενεργό ρόλο στον Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΕ.

ΖΗΤΗΣΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Επειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στην τρόικα να εξαιρεθεί η παράμετρος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την τρέχουσα αξιολόγηση, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και να εκταμιευθεί η δόση. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει όπως είχε προγραμματιστεί, σήμερα ή αύριο το πρωί τα αποτελέσματα των δικών της τεστ αντοχής (stress test). Τον Νοέμβριο όταν ολοκληρωθούν τα ανάλογα τεστ αντοχής από την ΕΚΤ εφόσον προκύψουν έξτρα κεφαλαιακές ανάγκες, θα υπάρξει επικαιροποίηση.
Κρίσιμη παράμετρο στη συμβιβαστική πρόταση αποτελεί ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να αντλήσουν τα επιπλέον κεφάλαια. Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, το περιθώριο εκπνέει τον προσεχή Νοέμβριο, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες η ελληνική πλευρά ζητά περισσότερο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου