Την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών ζήτησαν τα στελέχη του κλιμακίου της τρόικας στη μαραθώνια συνάντησή τους την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου θα έχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας την Τετάρτη, πριν οι ελεγκτές παραδώσουν την έκθεσή τους για την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου.
Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα θα εγκριθεί η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, που θεωρείται δεδομένη από το υπουργείο Οικονομικών, εν τούτοις οι διαπραγματεύσεις θεωρείται ότι θα επηρεάσουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης της Τρίτης βρέθηκαν οι αλλαγές σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στα προβλήματα του οποίου οφείλεται και η επίτευξη του στόχου στον τομέα των εσόδων.
Στο πόρισμα θα περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα από τους κυβερνητικούς παράγοντες για την υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο (όπως η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, έλεγχος στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής).
Παράλληλα, όμως, οι ελεγκτές της τρόικας συνεχίζουν να απευθύνουν συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της πορείας συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών, ιδιαίτερα των ελλειμματικών.
Οι ελεγκτές επιμένουν αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.
Το θέμα της ΔΕΗ συζητήθηκε και στη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με εκπροσώπους της τρόικας την Τρίτη, στην οποία η υπουργός επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης στην πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ή εάν συνεχίζεται η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην αύξηση του πληθωρισμού, με την τρόικα να διατυπώνει την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και συσκευασμένων προϊόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου