Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Από το μαύρο στο άσπρο

Η δύναμη της συνήθειας και οι πολλές επιθυμίες των ανθρώπων φαίνεται να υπερνικούν την κρίση και ο απόλυτα διασυνδεδεμένος και αλληλοεξαρτώμενος παγκοσμιοποιημένος κόσμος δείχνει να βρίσκει ξανά τον δρόμο του.

Λίγο της Κίνας η ακαταμάχητη αναπτυξιακή δυναμική, της Ινδίας το πάθος για πρόοδο, τα τεράστια αποθέματα ανεκπλήρωτης ζήτησης της υπόλοιπης Ασίας, αλλά και της Ρωσίας και της Λατινικής Αμερικής η αναδυόμενη δύναμη, φαίνεται πως ήρκεσαν να απορροφήσουν τους κραδασμούς της διεθνούς κρίσης, να επανεκκινήσουν την παγκόσμια οικονομία και να αναγεννήσουν τις προσδοκίες.

Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, που παρ΄ ολίγον να βυθίσει ολόκληρο τον κόσμο στην ύφεση, η διεθνής οικονομία φαίνεται να συνέρχεται. Η Γερμανία, όπως όλα δείχνουν, παίρνει και πάλι μπροστά, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της βλέπουν τα κέρδη να εκτοξεύονται και πάλι στα ύψη και οι βιομηχανίες μοντέρνων πράσινων ηλεκτροπαραγωγικών μηχανών έχουν κλειδωμένη την παραγωγή τους ως τα μέσα του 2011.

Ταυτόχρονα η κερδοφορία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ανακάμπτει, οι υγιέστερες είναι έτοιμες για εξαγορές και επεκτάσεις, το χρήμα αρχίζει να δημιουργεί και πάλι χρήμα και οι επενδυτές νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, βλέπουν ευκαιρίες και είναι έτοιμοι να αναλάβουν και πάλι ρίσκο. Κάτι που τις τελευταίες ημέρες επιδρά στις αγορές και στις τιμές των μετοχών. Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο αρχίζει να κινείται ανοδικά και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται διεθνώς νέος κύκλος ανόδου της τιμής των σιτηρών. Οσο επιφυλακτικός και αν είναι κανείς, όσες αντιρρήσεις και αν έχει για τις πολλές συστημικές αντιφάσεις της παγκοσμιοποίησης, τα πολλά σημάδια δημιουργούν την αίσθηση ότι η παγκόσμια οικονομία δείχνει να αναπολεί τις ημέρες της μεγάλης ευφορίας που είχαν επικρατήσει πριν από την κρίση του 2008. Δεν είναι απίθανο λοιπόν τους επόμενους μήνες να διαμορφωθούν διεθνώς τάσεις μεταβολής των οικονομικών συνθηκών και η ανάκαμψη να αποκτήσει δυναμική. Αν όντως στο επόμενο εξάμηνο επιβεβαιωθούν τέτοιες τάσεις και εν τω μεταξύ επανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των ελληνικών δημόσιων οικονομικών, τότε το πολιτικό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου, που σήμερα μοιάζει βάσανο, θα διευκολυνθεί αφάνταστα.

Αν μάλιστα ως τότε έχει προωθήσει κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές όπως διακηρύσσει, τότε η Ελλάδα, που τόσο λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα, μπορεί να έχει μια ευκαιρία δυναμικής επανένταξης στο διεθνές οικονομικό σύστημα, που κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί πριν από μερικούς μήνες. Πολλοί ίσως θεωρήσουν τα παραπάνω όνειρα θερινής νυκτός. Αλλά η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι ενταγμένα στη λογική του οικονομικού κύκλου όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου