Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010

Στο στόχαστρο γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί

Στη σημερινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Δ. Σπινέλη, αποφασίστηκε ότι οι επόμενοι στόχοι των διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις θα αφορούν τα ακόλουθα:

- Για τους γιατρούς θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία και αυτά που προκύπτουν από τις αμοιβές που δηλώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία εργάζονται.

- Για τους δικηγόρους θα γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων τους με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δικηγορικούς συλλόγους, σχετικά με τα έξοδα παραστάσεων και τα παράβολα.

- Για τους μηχανικούς θα γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων τους με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα δπιμελητήρια για τις αμοιβές τους.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν και οι διασταυρώσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Για το λόγο αυτό, η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στη διάθεση της με τα αντίστοιχα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν και περιπτώσεις ακινήτων που ενώ δηλώνονται ως κενά, στην πραγματικότητα αξιοποιούνται και προσφέρουν ενοίκιο στους ιδιοκτήτες τους, το οποίο δεν δηλώνεται. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εντοπίσει φορολογούμενους που δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά για ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να αποφύγουν το ΕΤΑΤ αλλά και τα τεκμήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου