Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις προτάσεις Σαμαρά

Ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους βρίσκουν οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά για την οικονομία. Μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ύστερα από τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων παραγόντων της Ε.Ε. οι οποίοι δείχνουν απόλυτα σύμφωνοι με τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για την ανάγκη ανάπτυξης της οικονομίας μας και σύστασης ευρωομολόγου:
• Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, πρόεδρος του Eurogroup: «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας της».
• Β. Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας: «Πέρα από την εφαρμογή των ειλημμένων οικονομικών μέτρων, πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».
• Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε τη χρησιμότητα έκδοσης ευρωομολόγου.
«Θεωρούμε ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν μια ακόμη δικαίωση της πολιτικής της ΝΔ, που σταθερά και επίμονα ζητούμε αλλαγή πολιτικής με βασικό άξονα την ανάπτυξη και άμεσο στόχο την επανεκκίνηση της Οικονομίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση αγνοούσε τις προτάσεις μας και μιλούσε για ‘μαγικά ραβδιά’». Από το στόχαστρό του, δεν θα μπορούσε να λείψει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που «εσχάτως ανακάλυψε την ανάγκη της ανάπτυξης, όμως αυτή είναι μόνο στα λόγια. Γιατί στα έργα, η πολιτική που ασκεί, εξακολουθεί να είναι στη λάθος κατεύθυνση που βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση».
Με δηκτικό ύφος, εξάλλου, ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρον «τι ανακαλύπτει ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν παύει να είναι υπουργός» και ανέφερε, ως παράδειγμα την τέως υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Τώρα, ως απλή βουλευτής, σε συνεντεύξεις της, αμφισβητεί επιλογές που έχει στηρίξει ως υπουργός δηλώνοντας πως δεν είναι σίγουρη ότι ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα το 2010 ήταν μονόδρομος, παραδεχόμενη πως η λιτότητα μειώνει την αγοραστική δύναμη, με αποτέλεσμα η ύφεση να γίνεται βαθύτερη και υποστηρίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας θα ήταν καλύτερη αν ο ΦΠΑ δεν είχε αυξηθεί τόσο όσο αυξήθηκε τώρα. Η διαφορετική συμπεριφορά υπουργών και βουλευτών, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επιβεβαιώνεται και ανάποδα, καθώς οι άλλοτε διαφωνούντες βουλευτές και νυν στελέχη της κυβέρνησης, Παντελής Οικονόμου και Πάρις Κουκουλόπουλος, «από πολέμιοι του Μνημονίου» έγιναν «πρωτεργάτες στην εφαρμογή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου