Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Χαράζει το δρόμο για τη Νέα Μεταπολίτευση

Τις τριάντα μία προτάσεις της Ν.Δ για την απαιτούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα για διαβούλευση ο Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του κόμματος, χαράσσοντας τον δρόμο για τη Νέα Μεταπολίτευση.
«Ήρθε η ώρα μέσα από την κρίση να ανοίξει ο δρόμος για τη Νέα Μεταπολίτευση» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «μέσα από την κρίση που βιώνουμε αυτόν τον καιρό προβάλλει η ιστορική ανάγκη για μεγάλες και βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας».

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε παράλληλα, κατηγορηματικά αντίθετος με το επικείμενο δημοψήφισμα που απεργάζεται η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Το Σύνταγμα και οι διαδικασίες άμεσης διαβούλευσης με το λαό, είναι σοβαρά θεσμικά και πολιτειακά ζητήματα για να γίνονται αντικείμενο κομματικών επιδιώξεων από την κυβέρνηση. Κινήσεις πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που αποσκοπούν να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα μιας αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, είναι δημοκρατικά απαράδεκτες και καταδικαστέες» και πρόσθεσε ότι «Τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για άλλοθι».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., στόχος των προτάσεων του κόμματος, είναι μεταξύ άλλων, η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, η διαφάνεια στην πολιτική ζωή, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στους θεσμούς, η προστασία ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στις τριάντα μία προτάσεις της Ν.Δ, συγκαταλέγονται:

1. Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού.
3. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών.
4. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή.
5. Επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας.
6. Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα.
7. Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.
8. Συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (πρόταση ΝΔ).
9. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.
10. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή.
11. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.
12. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.
13. Ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου