Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Αλλαγές στα φορολογικά! Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τρεις συντελεστές, τη φορολόγηση των ενοικίων και των εφάπαξ με ξεχωριστή κλίμακα, την αύξηση του φόρου των τόκων των καταθέσεων και μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης.
Τι προβλέπει, όμως, το νομοσχέδιο;
-         Την καθιέρωση κλίμακας με τρεις συντελεστές για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, αντί των οκτώ. Για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 21%, για τα εισοδήματα έως 48.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 36% και για τα άνω των 48.000 ευρώ συντελεστής 45%.
-         Κατάργηση του αφορολόγητου ποσού των 5.000 ευρώ και αντικατάσταση με νέο σύστημα επιστροφής φόρου έως 1.950, ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου. Όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα έχουν φορολογική ελάφρυνση. Εν αντιθέσει με όσους έχουν αυξημένα εισοδήματα, οπότε και θα υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση.
-         Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται φορολογική κλίμακα με δύο συντελεστές. Ειδικότερα, για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ προβλέπεται 26%, ενώ 33% για το υπερβάλλον. Η συγκεκριμένη κατηγορία, δεν θα ευνοηθεί από το αφορολόγητο, αλλά ούτε και από το σύστημα επιστροφής φόρου.
-         Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, για τα ενοίκια κυρίας κατοικίας, καθώς και παιδιών που σπουδάζουν. Επίσης, για τα δίδακτρα φροντιστηρίων και για τα ασφάλιστρα ζωής και διατηρούνται μόνο αυτές που αφορούν τα έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής περίθαλψης, δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς τον/την πρώην σύζυγο.
-         Θέσπιση νέας κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, καθώς και εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν αποχωρούν για από την υπηρεσία τους για συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα, ενοίκια και εφάπαξ θα φορολογούνται με συντελεστή 10% (έως 12.000 ευρώ) και 30% (από 12.000 έως 60.000 ευρώ) και 45% για τα υπερβάλλοντα.
-         Αύξηση σε 15% του φόρου τόκων των καταθέσεων, ενώ τα κέρδη υπεραξίας κεφαλαίου που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτου, θα φορολογούνται με συντελεστή 20%.
 Τέλος, για τις επιχειρήσεις ο φόρος στα αδιανέμητα κέρδη  αυξάνεται στο 26%, ενώ μειώνεται στο 10% για τα μερίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου