Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

«Ναυάγιο» στη σύνοδο κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Σε ναυάγιο κατέληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ σε ότι αφορά στην κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020. Ως εκ τούτου, το θέμα του προϋπολογισμού μετατίθεται σε νέα σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2013. Αισιόδοξος εμφανίστηκε πάντως ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχει «επαρκής βαθμός πιθανής σύγκλισης»...

Η σύνοδος είχε ξεκινήσει από χθες σε κλίμα διένεξης μεταξύ των χωρών εκείνων που επιθυμούσαν να γίνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού και σε εκείνες που ζητούσαν αντίθετα να αυξηθούν τα κονδύλια, επικαλούμενη την δεινή οικονομική κατάσταση πολλών χωρών-μελών και την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε πάντως ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μια συμφωνία στις αρχές του 2013 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για «επαρκή βαθμό πιθανής σύγκλισης» απόψεων.
«Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας.
Οπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν "χρήσιμη" και αποτέλεσε ένα "επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας".
Οπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν "δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων".
Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην σύνοδο κορυφής και αιτιολόγησε την αναστολή τους, λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
"Είμαι ικανοποιημένη από τις συνομιλίες", σημείωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι είναι "δυνατό να εξευρεθεί μια συμφωνία στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς". Το πνεύμα στις συνομιλίες αυτές ήταν "πολύ φιλικό και εποικοδομητικό" παρά τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, υπογράμμισε.
Ωστόσο "ήταν πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε ακόμη", σημείωσε. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτύχουμε με δυσκολία μια συμφωνία", σχολίασε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε την άποψη ότι η χώρα του απομονώθηκε επειδή ζήτησε περικοπές στον προϋπολογισμό. "Η Βρετανία δεν στάθηκε μόνη απέναντι σε όλους", είπε ο Κάμερον, μιλώντας στους δημοσιογράφους. "Η συμφωνία που τέθηκε στο τραπέζι απλώς δεν ήταν αρκετά καλή. Δεν ήταν αρκετά καλή για τη Βρετανία αλλά ούτε και για τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία", πρόσθεσε.
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός συναντήθηκε πριν την έναρξη της συνόδου με την καγκελάριο Μέρκελ, παρουσία των πρωθυπουργών της Σουηδίας και της Ολλανδίας και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο τελευταίος είπε μετά τη λήξη της συνόδου ότι το Βερολίνο δεν ήθελε "να απομονώσει τη Βρετανία".
"Η Γερμανία δεν ήθελε την απομόνωση της Βρετανίας και η Γαλλία ήθελε οι χώρες της συνοχής, που είναι προσηλωμένες στις πολιτικές της ανάπτυξης, στην κοινή αγροτική πολιτική, να ακουστούν", σημείωσε. Ως εκ τούτου "η Γαλλία και η Γερμανία έπαιξαν τέλεια τον ρόλο τους για να προχωρήσει η Ευρώπη", υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος...»
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν, χθες τη νύχτα, να διακόψουν τις εργασίες τους ως σήμερα το μεσημέρι, για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού, που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Στη νέα πρότασή του, ο κ. Ρομπάι διατήρησε την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποίησε την κατανομή των πόρων.
Μετά τις απειλές βέτο που εκτόξευσαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο κ. Ρομπάι πρότεινε αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν. Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ- όπως οι ίδιες το ζήτησαν-, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού. Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, σημαντικό εμπόδιο στην όλη διαπραγμάτευση αποτελεί και η στάση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη χώρα του να διαφυλάξει «τη βρετανική έκπτωση», που είχε κατοχυρώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1984. «Τα περιθώρια ελιγμών του Κάμερον είναι τόσο στενά, που είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία» σχολίασε, χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Ολα δείχνουν ότι, εκτός απροόπτου, η Σύνοδος οδηγείται σε αδιέξοδο. Σε αυτή την περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό είχε προαναγγείλει, άλλωστε, από χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, πριν ακόμα φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου