Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Αρχισαν τα προεόρτια για το νέο έλεγχο της τρόικας

Πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου και στελέχη του υπουργείου Οικονομιών είχαν την Τρίτη εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει εικόνα «ανάπαυλας» ενόψει της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας στο τέλος Φεβρουαρίου για την έναρξη της πρώτης τριμηνιαίας αξιολόγησης για το 2013 από τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Θα αφορά τη δόση των 6 δισ. ευρώ του β' τρμήνου (4,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα μεταδίδουν εικόνα πλήρους ομαλοποίησης στις σχέσεις του υπουργείου με τους θεσμικούς εταίρους και χρηματοδότες της Ελλάδας, «αν ανησυχούσαν θα είχαν έλθει ήδη» λένε, ωστόσο η εικόνα αυτή δεν επιβεβαιώνεται πλήρως από τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό. Ορισμένοι διέκριναν στις δηλώσεις αυτές κάποια ελαφρότητα η οποία δεν δικαιολογείται από τις περιστάσεις.  

«Για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης» δήλωσε το Σάββατο στα «Νέα» ο κ. Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ, θέτοντας με αυτό τον τρόπο το πλαίσιο των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν, παρά τα σενάρια για 6μηνο μορατόριουμ στη λήψη νέων μέτρων που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες.

Για την ώρα τα στελέχη του ESM που βρίσκονται στην Αθήνα εξετάζουν τη ροή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ελέγχουν με κάθε λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του «Ειδικού Λογαριασμού» για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρά την καλή εικόνα που παρουσιάζουν τα ταμειακά στοιχεία ως το τέλος Δεκεμβρίου για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν λείπουν οι ανησυχίες για το πώς θα κλείσει τελικά το έλλειμμα του 2012 στο τέλος Φεβρουαρίου, κυρίως στο μέτωπο των εσόδων.

Τυπικώς τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα ελέγξουν την εκτέλεση των προαπαιτούμενων δράσεων για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου με κυριότερη το τριετές πλαφόν δαπανών για το στενό και ευρύτερο Δημόσιο. Για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) τα πράγματα δυσκολεύουν: τα προαπαιτούμενα είναι ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Ουσιαστικά, η αξιολόγηση από την τρόικα θα καταγράψει την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να ληφθούν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις. Πρώτον, αν θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων εντός του 2013, δεύτερον αν θα γίνει με διαρθρωτικά μέτρα οι περικοπές η κάλυψη του γνωστού κενού των 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Οι επικεφαλής των αποστολών αναμένεται ότι θα συντάξουν την τριμηνιαία έκθεση αξιολόγησης ως το τέλος Μαρτίου η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Το «κλειδί» για μια θετική αξιολόγηση σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών είναι να προχωρήσουν οι αποχωρήσεις Δημοσίων υπαλλήλων μέσω εφεδρείας, να καταγραφούν έσοδα από τη φοροδιαφυγή και να περιορισθούν οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης με βάση το νέο σύστημα παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου