Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

«Κλείδωσαν» τα μέτρα των 11,5 δισ. - Ανακοινώνονται τον Σεπτέμβριο

«Η συνάντηση πήγε καλά, σημειώσαμε πολύ μεγάλη πρόοδο», δήλωσαν οι επικεφαλής της τρόικας, μετά από τη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα έχουν συμφωνήσει σε ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτικών του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στην σύσκεψη με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας επιβεβαιώνοντας επίσης το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν και ότι έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθούν κάποια από τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά να συμπεριληφθούν τόσο στον προυπολογισμό του 2012 όσο και στο πακέτο των 11,5 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι όλα θα έχουν οριστικοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup.
Σημειώνεται ότι η τρόικα που μετά τη σημερινή συνάντηση θα αναχωρήσει από την Αθήνα πρόκειται να επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη με την τρόικα ανέφεραν ότι «η διαδικασία για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012 προχωρά. Μέσα στην εβδομάδα θα κατασταλάξουμε στο τι θα υλοποιήσουμε και πώς, καθώς και ποια δημοσιονομικά ισοδύναμα θα γίνουν αποδεκτά, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να αποπληρωθούν σταδιακά, έως με 7 δόσεις, οι φόροι που προκύπτουν στα νέα εκκαθαριστικά».
Για τα μέτρα του 2013-14, ανέφεραν ότι «το τελευταίο 10ήμερο, έχουμε δουλέψει μεθοδικά, τα υπουργεία μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να έχουμε σήμερα ένα καλό ποσοστό- μέρος των 11,5 δισ. ευρώ. Έχουμε συμφωνήσει – και είναι σημαντικό – σε μια σειρά πολιτικών»
Όπως διευκρίνιζαν, στο τέλος της εβδομάδας θα αποσταλούν στην τροικα κάποιες νέες προτάσεις.
«Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και για το Eurogroup, τον προϋπολογισμό και για ό,τι άλλο εκκρεμεί. Άρα η διαδικασία πάει καλά, προχωρά συστηματικά. Εκτιμώ ότι το ίδιο κλίμα βγαίνει και από τους εταίρους» τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Ο ίδιος διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το θέμα της δόσης. «Ισχύει αυτό που έχει πει και ο κ. Γιούνκερ ότι θα βρεθεί λύση».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης τέθηκαν και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των μακροοικονομικών μεγεθών για τα επόμενα 2-3 χρόνια καθώς και το θέμα της ύφεσης. Στη συζήτηση συμμετείχαν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.
Εγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της κατάρτισης του νέου προυπολογισμου το Σεπτέμβριο και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα πρέπει να ενσωματωθεί σ' αυτόν.
Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση στις συσκέψεις που θα έχουν τη Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα και την Τρίτη στις 18.00, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις αποκρατικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις στο δημόσιο τομέα.
«Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες»
«Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη», έχει δηλώσει στο Εθνος της Κυριακής ο κ. Στουρνάρας.
«Ομως, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική, μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Το πακέτο μέτρων που προσπαθούμε να φτιάξουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από εξορθολογισμό των δαπανών και από κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή από το καλύτερο δυνατό μείγμα, δεδομένων των περιορισμών, που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και παράλληλα να δώσουμε ελπίδα στον λαό», ανέφερε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου