Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Σύσκεψη για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Δύσκολη αποδεικνύεται για την κυβέρνηση η εξεύρεση της "χρυσής τομής" στο σχέδιο περικοπών για τα ειδικά μισθολόγια.
Πολύωρη σύσκεψη για το θέμα αυτό, χωρίς όμως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι αρχηγοί των τριών ενόπλων κλάδων, των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Στο τραπέζι έχει πέσει η μεσοσταθμική μείωση των μισθολογίων δικαστικών, ιατρών, καθηγητών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων με κλιμακωτές περικοπές, κατά 5% για τους στρατιωτικούς, κατά 8% για τους γιατρούς του ΕΣΥ, κατά 12% για τους πανεπιστημιακούς και κατά 20% για τους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους δικαστικούς.
Φέτος από τα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να εξευρεθούν περί τα 200 εκατ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. ευρώ (κατ’ έτος) από το 2013. Αυτή η "πρόβλεψη" όμως που περιλαμβάνεται στο δεύτερο μνημόνιο δείχνει εν μέρει να ανατρέπεται και πλέον αναζητούνται λύσεις που δεν θα θίγουν τους μισθούς των ενστόλων και κυρίως των χαμηλόμισθων που αμείβονται με 700 και 800 ευρώ το μήνα.
Για το λόγο αυτό εξετάζεται η λήψη μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος, που όμως θα πρέπει να "πείσουν" την τρόικα.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με στόχο να παρουσιαστούν στην τρόικα που αναμένεται την προσεχή εβδομάδα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου, αλλά και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου και του προσχεδίου του Προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου