Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Με την καθημερινή αγωνία περαιτέρω περικοπών στις αποδοχές τους πάνε κάθε μέρα στις υπηρεσίες τους οι στρατιωτικοί.

Μπορεί ο υπουργός Άμυνας να επαναλαμβάνει μέσω συνεντεύξεων ότι άλλες περικοπές δεν προβλέπονται, ωστόσο η φημολογία που θέλει την κυβέρνηση να προχωρά στην ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο μισθό των στρατιωτικών χαρακτηρίζεται... ύποπτη.

Το κλίμα είναι βαρύ στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο γιατί οι τσέπες των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και του μόνιμου προσωπικού έχουν αδειάσει για τα καλά. Το βασικό πρόβλημα των ένστολων είναι ότι η... επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης τους έχει παρουσιάσει στην υπόλοιπη κοινωνία περίπου ως προνομιούχους. Επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, είναι χρήσιμο να δούμε πώς αμείβονταν οι στρατιωτικοί μας πριν από το τσεκούρωμα -κατά 30%- των αποδοχών τους:

Ένας άγαμος ανθυπολοχαγός έπαιρνε από 1.450 € μικτά ή 1.100 € καθαρά (μυθικό ποσό συγκρινόμενο με εκείνο της περίφημης γενιάς των 700 €) αναμένοντας 12 χρόνια, σαν λοχαγός πλέον (έγγαμος με ένα παιδί), για να πάρει το αστρονομικό ποσό των 2.100 € μικτά ή 1.500 € καθαρά. Έπειτα από άλλα 10 χρόνια (δηλαδή συνολικά 26 χρόνια αν υπολογισθούν τα 4 της σχολής και τα 22 ως αξιωματικού) με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη έφθανε στο ιλιγγιώδες ποσό των 3.150 € μικτά ή 2.100 € καθαρά (έγγαμος με δύο παιδιά).

Σύνταξη και εφάπαξ

Από το ποσό των 3.150 € τα 890 € ήταν επιδόματα τα οποία δεν υπολογίζονται στη σύνταξη. Επομένως, αν υποθέσουμε ότι κάποιος παραιτείται έπειτα από 26 χρόνια αναγνωρίζοντας ως συντάξιμα και 5 έτη υπηρεσίας σε μονάδες εκστρατείας, ήτοι συνολικά 31 συντάξιμα, θα έπαιρνε σύνταξη περίπου 1.800 € μικτά ή 1.600 € καθαρά. Η σύνταξη, μαζί με τα μερίσματα του αντίστοιχου μετοχικού ταμείου, θα έφθανε κοντά στα 2.000 €. Εφάπαξ θα έπαιρνε περίπου 80.000 ευρώ.

Εάν ο ίδιος στρατιωτικός εξαντλούσε το μέγιστο χρόνο παραμονής (35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας) θα έφευγε κατ' ελάχιστο με το βαθμό του συνταγματάρχη και αποδοχές αντιστράτηγου και η σύνταξη του θα είναι 2.400 € μικτά ή 2.000 € καθαρά, που μαζί με τα μερίσματα θα φθάσει περίπου 2.600 € και το εφάπαξ περίπου 125.000 €. Κι όμως αυτοί οι «προνομιούχοι» προτιμούσαν να παραιτηθούν. Γιατί άραγε κλοτσάνε την τύχη τους λαμβάνοντας περίπου 600 € λιγότερα το μήνα εφ' όρου ζωής και περίπου 45.000 € λιγότερο εφάπαξ;

Παρατηρώντας το μικτό ποσό (που είναι τελικά και το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δημοσίου) διαπιστώνεται ότι η επιβάρυνση του Δημοσίου στο παραπάνω παράδειγμα είναι 3.150 € στην περίπτωση του εν ενεργεία αντισυνταγματάρχη και 1.800 € στην περίπτωση του συνταξιούχου. Δηλαδή η διαφορά (3.150-1.800=1.350 €) είναι όσες σχεδόν οι μικτές αποδοχές ενός ανθυπολοχαγού!

Ζημία ή όφελος;

Πού είναι λοιπόν η ζημία του Δημοσίου από τις πρόωρες αποχωρήσεις; Μήπως τελικά προκύπτει και όφελος; Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στη «χλιδάτη» διαβίωση των στρατιωτικών. Ο καθένας από αυτούς κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του θα πάρει κατά μέσο όρο από 10 έως 15 μεταθέσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική και οικογενειακή του ζωή. (Εργασία συζύγου, εύρεση και συντήρηση κατοικίας, ανάγκη αντικατάστασης οικοσκευής, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος των παιδιών, κόστος μετακινήσεων λόγω απόστασης από τον τόπο καταγωγής, αδυναμία εκμετάλλευσης οποιασδήποτε μορφής ατομικής περιουσίας προς συμπλήρωση του εισοδήματος κ.λπ.).

Επίσης, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον μέχρι το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, θα «χτυπάει» 3 με 4 υπηρεσίες (ή βάρδιες για το ΠΝ) το μήνα, που στα 26 χρόνια υπηρεσίας αντιστοιχούν σε 936 έως 1.248 ημέρες 24ωρης παραμονής εντός του χώρου υπηρεσίας και φυσικά χωρίς καμία επιπλέον αποζημίωση (με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια τις Κυριακές, που καταβάλλεται σε ορισμένες περιπτώσεις αποζημίωση υπό μορφή ημερών εκτός έδρας 26 €).

Αν θεωρήσουμε την απασχόληση πέραν του ωραρίου (δηλαδή 24-7,5=16,5 ώρες) κατά τις υπηρεσίες ως υπερωριακή απασχόληση και την αποζημιώναμε με το ωρομίσθιο του νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απόφοιτου δημοτικού) (3,5 € ανά ώρα), θα έπρεπε να καταβάλλεται ποσό τουλάχιστον 16,5X3,5=57,75 € χωρίς να υπολογίζονται προσαυξήσεις νυκτερινών αργιών κ.λπ. Το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 67,5 € για απόφοιτο λυκείου (Δ.Ε.) και 80 € για πτυχιούχο πανεπιστημίου (Π.Ε.) όπως είναι το σύνολο των αξιωματικών.

Αυτή είναι άλλη μία πτυχή των... υψηλά αμειβόμενων στρατιωτικών, ενώ τα παραπάνω ίσχυαν όπως είπαμε πριν από τις περικοπές κατά 30% των αποδοχών. Αν τελικά τεθεί και θέμα ένταξης στο Ενιαίο Μισθολόγιο που σημαίνει και ενσωμάτωση επιδομάτων και κατάργηση ορισμένων, τότε η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου