Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Σχέδιο για ευρώ δύο ταχυτήτων!

Αναστάτωση προκαλούν στις Βρυξέλλες οι τρομακτικές εισηγήσεις για τη δημιουργία δύο ευρώ που δέχεται το τελευταίο διάστημα η καγκελάριος Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, από τους ίδιους συμβούλους που πριν από έναν χρόνο ζητούσαν την εγκατάλειψη της Ελλάδας ή την παραπομπή της στο ΔΝΤ.

Οι κύκλοι αυτοί, με όχημα το σχέδιο που συζητείται για την τιμωρία των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών και την «τακτική χρεοκοπία», εισηγούνται ότι οι περιφερειακές-αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης θα πρέπει να βρεθούν εκτός κοινού νομίσματος.

Στις οικονομίες αυτές (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και πιθανότητα Γαλλία) θα τεθεί το δίλημμα «γερμανοποίηση ή έξοδος» μετά τα μέσα του 2013, όταν βρεθούν μπροστά στην επιλογή της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους τους, χρησιμοποιώντας το πακέτο των προτάσεων Μέρκελ.

Το ίδιο πακέτο, όπως αναφέρει η Real News και αποκαλύπτουν οικονομικοί αναλυτές, θα κάνει τις «κρίσεις χρέους» ενδημικό φαινόμενο στην Ε.Ε., καθιστώντας την επιλογή της εξόδου πιο συμφέρουσα για «στριμωγμένες» κυβερνήσεις.

Επισήμως, πηγές της καγκελαρίας χαρακτηρίζουν και τις δύο πλευρές αυτού του δημοσίου διαλόγου «φοβικές» - και τον ίδιο δρόμο ακολουθεί η Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου