Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Άρχισαν οι περιπολίες της Frontex στα σύνορα του Έβρου

Ο Πορτογάλος αστυνομικός Φραντσέσκο Κοέλιο, ο Γάλλος συναδελφός του Μπέντζαμιν Λουκονέντ, ο Ρουμάνος Ιονούτ Μιχαλάτζε και ο Ελληνας συνοριοφύλακας Γιώργος Μπατζίδης ήταν μέχρι χθες το πρωί άγνωστοι μεταξύ τους. Συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν στα «Μαύρα Ερείπια» αναζητώντας λαθρομετανάστες, 500 μέτρα από τη γραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων, στο μέσο ακριβώς της χερσαίας ζώνης των 12,5 χλμ. μεταξύ Νέας Βύσσας και Ορεστιάδας.

Είναι ανάμεσα στους εκατό Ευρωπαίους συνοριοφύλακες που ανέλαβαν δράση από χθες το πρωί στο βόρειο τμήμα του νομού Εβρου συμμετέχοντας στη Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που απέστειλε στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάσευσης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης Συνόρων...»

Μικτές ομάδες

Η ομάδα του Πορτογάλου είναι μια από τις μικτές ομάδες περιπολιών που ανέλαβαν δράση κατά μήκος του χερσαίου τμήματος των συνόρων από το οποίο μπήκαν φέτος 32.000 λαθρομετανάστες και τα τρία μέλη της δήλωσαν χθες, μια ανάσα από την οριογραμμή, ότι είναι πανέτοιμοι να πετύχουν τον στόχο της αποστολής τους.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους σε δεκάδες άλλες περιπολίες, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, καταλάμβαναν τις προκαθορισμένες θέσεις και παρά τις καιρικές αντιξοότητες και την άγνωστη, σ' αυτούς, περιοχή ξετύλιγαν το δίχτυ του επιχειρησιακού σχεδίου. Οι πρώτες περιπολίες της επιχείρησης RABIT 2010, αν και θεωρήθηκαν αναγνωριστικές, κατάφεραν να καλύψουν όλη τη ζώνη της πρώτης γραμμής των συνόρων και στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς πραγματοποίησαν τις πρώτες συλλήψεις, αλλά και απέτρεψαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. την είσοδο λαθρομεταναστών. Οι ροές ήταν μειωμένες κατακόρυφα, χθες. Γεγονός που σημαίνει ότι και μόνο στο άκουσμα της είδησης για την παρουσία της Frontex στα σύνορα, τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας εγκατέλειψαν το χερσαίο σημείο και μάλλον έχουν στραφεί στα ποτάμια περάσματα.

Τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Ορεστιάδας η είσοδος λαθρομεταναστών μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την αστυνομία. Από προχθές το βράδυ και μέχρι χθες το μεσημέρι που ολοκληρώθηκε η πρώτη βάρδια των μικτών περιπολιών συνελήφθησαν 115 λαθρομετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και σε χώρους κράτησης με τα οχήματα των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων. Οι επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, που έχει και το γενικό πρόσταγμα στην όλη επιχείρηση, αναμένουν τις επόμενες ημέρες περισσότερα αποτελέσματα από τη δράση της δύναμης.

Χθες στο επιχειρησιακό πλάνο συμμετείχαν περίπου εκατό μέλη της δύναμης και αναμένονται τις επόμενες ημέρες να ενταχθούν άλλα 20. Στον νότιο Εβρο και μέχρι την περιοχή των Κήπων ξεκίνησαν επιχειρήσεις στα περάσματα του ποταμού άλλοι 55 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες.

Οι ομάδες της δύναμης σε συνεργασία με τους Ελληνες συνοριοφύλακες - συνδέσμους τους θα αναπτύσσονται καθημερινά επί 2,5 μήνες σε διάφορα σημεία της μεθορίου επί 24ώρου βάσεως. Με θερμικές κάμερες, συστήματα διόπτευσης εντοπίζουν τα άτομα που κινούνται στη συνοριογραμμή και προχωρούν σε ελέγχους. Στην Ορεστιάδα εκτός από τον πλούσιο εξοπλισμό τους διαθέτουν 40 οχήματα (περιπολικά και βαν) και όταν ο καιρός επιτρέπει (χθες επικρατούσε ομίχλη) θα έχουν υποστήριξη από αέρος με ελικόπτερο (της ρουμανικής ομάδας).

Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σχολίασαν στην «Κ» ότι η Ε.Ε. δείχνει πλέον εμπρακτα τη βοήθειά της στην Ελλάδα για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. «Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες πυκνώνουν τον αριθμό των φρουρών μας στα σύνορα και ενισχύουν τον αποτρεπτικό στόχο στον μέγιστο βαθμό» λένε και υπογραμμίζουν ότι η παρουσία τους ασκεί μια έμμεση πίεση στην Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα για την παραλαβή των λαθρομεταναστών και να αρχίσει η ίδια να λειτουργεί αποτρεπτικά αντί να ανοίγει τις πύλες της προς τον Εβρο». Εκτός αυτού, η ανακοπή των κυμάτων λαθρομετανάστευσης θα επιτρέψει μια καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θ. Κοκκολάκης χαρακτήρισε πετυχημένη την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν ημέρα προσαρμογής, ενώ ο εκπρόσωπος της Frontex κ. Μίκαελ Παριζέκ δήλωσε ότι «προς το παρόν συμμετέχουν ομάδες από 16 χώρες της Ε.Ε. και ακόμη είμαστε στη φάση που μαθαίνουμε. Θα βελτιωθούμε το επόμενο διάστημα. Στόχος μας, η μεγαλύτερη ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου