Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Ακόμη 6,6 δισ. ευρώ σε φόρους και χαράτσια...

Πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια (λεγόμενης «αλληλεγγύης», επιτηδεύματος) ύψους 6,6 δισ. ευρώ (!) βγάζουν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα που στέλνει η Εφορία, όταν πέρυσι στο σύνολο της εκκαθάρισης τα αντίστοιχα ποσά είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ, με το ρυθμό διόγκωσης της φοροληστείας να εξαπλασιάζεται.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση 5,4 εκατ. φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2011), από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:
 Στα 3,7 εκατομμύρια φτάνει ο αριθμός των νοικοκυριών, για τα οποία προκύπτουν συμπληρωματικοί φόροι και χαράτσια. Κατά μέσο όρο ο συμπληρωματικός φόρος φτάνει στα 1.867 ευρώ
 Περισσότεροι από 2 στους 3 (68%) φορολογούμενοι παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις.
 Ο καθαρός φόρος (μετά τις τυχόν επιστροφές που φέτος έχουν εξαϋλωθεί) διαμορφώνεται στα 6,6 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης και που αφορούσε σε 5,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.
 Από τα 6,8 δισ. ευρώ που ήδη έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη (χρεωστικά σημειώματα) περίπου 5,3 δισ. ευρώ αφορούν στον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, τα 1,3 δισ. ευρώ το χαράτσι της «αλληλεγγύης» και τα 261,5 εκατ. ευρώ το χαράτσι επιτηδεύματος.
Η απογείωση της φορο-εξαχρείωσης που συντελείται με τα φετινά εκκαθαριστικά έχει να κάνει με τους εφαρμοστικούς νόμους, τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου (5.000 από 12.000 ευρώ), όπως και των εκπιπτόμενων δαπανών για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων για α' κατοικία κ.ά.). Τα πολύ χειρότερα ετοιμάζουν για τα φετινά εισοδήματα (δηλώσεις 2013), Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλές από τις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις θα έχουν αναδρομική εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου