Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς - Μέρκελ: Περνούν χέρι-χέρι όλα τα μέτρα-σοκ

Θέμα ημερών είναι πλέον η υποχώρηση της κυβέρνησης στα (νέα) αιτήματα της τρόικας, καθώς ο Γ. Στουρνάρας έχει λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό “να κάνει ό,τι χρειαστεί”. Εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς επισείει ήδη από χθες προς τους πολίτες την απειλή της “στάσης πληρωμών”, ενώ στην πιο δύσκολη στιγμή του, δηλαδή όταν θα επιχειρήσει να “περάσει” τα μέτρα, θα έχει ως σύμμαχο τη Γερμα
Η επίσκεψη-αστραπή της Γερμανίδας καγκελαρίου την προσεχή Τρίτη ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σ. Κεδίκογλου, να μην κρύβει τη... χαρά του Μαξίμου και να υπογραμμίζει ότι “είναι η πρώτη φορά, έπειτα από πέντε χρόνια, που η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα”. Μάλιστα, ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε “πολύ θετική” την επίσκεψη Μέρκελ και προέβλεψε ότι η επίσκεψη αυτή “θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται, ακόμη και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, να μεταβεί στην Αθήνα και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ.
νίδα κα
Η επίσκεψη της Αν. Μέρκελ ένα 24ωρο μετά το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αντιθέτως, η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται να στηρίξει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, μία ημέρα αφότου ο Γ. Στουρνάρας θα έχει παρουσιάσει τον βασικό άξονα των μέτρων-σοκ στους ομολόγους του των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στον υπουργό Οικονομικών όσο και στον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά έχει διαμηνυθεί από τους εταίρους ότι “είναι αδιανόητο να παρουσιαστεί η Ελλάδα στο Eurogroup χωρίς συγκεκριμένα μέτρα”. Έτσι, η κυβέρνηση ήδη από χθες στρώνει το χαλί της υποχώρησης έναντι των “τροϊκανών”, καθώς δεδομένη θεωρείται η “θυσία” άλλων δύο συντάξεων του ΟΓΑ, αλλά και η αύξηση των μέτρων-σοκ (για το 2013) από τα 7,5 στα 9 δισ. ευρώ!
Για σήμερα, άλλωστε, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, ενώ στη χθεσινή συνάντηση ο Γ. Στουρνάρας έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφέστατα σήματα “υποταγής” στις αξιώσεις των εκπροσώπων των δανειστών.
γκελάριο, Αν. Μέρκελ, και, ενδεχομένως, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρ. Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου