Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ζητούν σκληρότερα μέτρα, ακόμη πιο γρήγορα

Επίσπευση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ένα νέο ...«ελληνικό μνημόνιο», που θα ξεπερνά κι αυτό της τρόικας, κατάργηση κάθε «κόκκινης γραμμής» στα εργασιακά με απόλυτη υποταγή των εργαζομένων, «δομικές μεταρρυθμίσεις» και «θεσμικές αλλαγές» που θα συντελούν στη «ριζοσπαστική αλλαγή του τόπου», είναι μερικές από τις αξιώσεις που έθεσε με έμφαση χτες ο ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον πανηγυρικό και επίσημο τρόπο ότι το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο είναι πιο αδίστακτο ακόμη και από την τρόικα, απέναντι στους εργαζόμενους, προκειμένου να πετύχει να πάρει μια καλή «θέση εκκίνησης» στη νέα κατάσταση που θέλουν να διαμορφώσουν η τρόικα, η συγκυβέρνηση και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που ταυτίζουν τις προοπτικές του λαού με το ευρώ.
«Η εκταμίευση των δόσεων έπρεπε να εξαρτηθεί από την πορεία και μόνο των διαρθρωτικών αλλαγών», σημείωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας ουσιαστικά τη δυσφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών επειδή οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν αντικείμενο μιας - έστω και προσχηματικής - διαπραγμάτευσης, αντί να θεωρούνται δεδομένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για τις «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες», εκφράστηκε η απόλυτη διαφωνία του ΣΕΒ στη δημιουργία τους. Κι αυτό επειδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες δε θέλουν ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για μερικούς «τυχερούς» που θα τους ανταγωνίζονται άνισα. Προτιμούν η εργασιακή «κόλαση» και ο επιχειρηματικός «παράδεισος» των ειδικών ζωνών να αποτελέσει ένα καθεστώς που θα ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα!
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Δ. Δασκαλόπουλος απέφυγε με επιμονή να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη θέση του ΣΕΒ γύρω από το θέμα των αποζημιώσεων, για να φτάσει κάποια στιγμή να πει ότι το συγκεκριμένο θέμα «δεν απασχολεί τις επιχειρήσεις». Απασχολεί, βεβαίως, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι πρέπει «να φύγουν τα σκουλαρίκια και τα χαϊμαλιά» από τις αμοιβές και να γίνει «με ηρεμία η μετάβαση στο καθεστώς που ισχύει στην Ευρώπη», καθώς έχει διαμορφωθεί περίπλοκο και βαρύ εργασιακό καθεστώς που «δεν το σηκώνει η αγορά».

Και σε αυτή την περίπτωση - όπως και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων - ο ΣΕΒ θα προτιμούσε να λύσει το θέμα συναινετικά, μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους», πριν οι παρεμβάσεις στα εργασιακά εμφανιστούν ως προϊόν εκβιασμού για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Με θλίβει το γεγονός ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουμε βγει από το παιχνίδι. Σήμερα άλλοι κανονίζουν για μας, χωρίς εμάς. Καταφέραμε να αυτοκαταργηθούμε, επειδή δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, για να καταλήξει ότι «τις "κόκκινες γραμμές" τις πληρώνουν στο τέλος οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα». Παρότι επανέλαβε πως ο ΣΕΒ δε θέλει άλλη μείωση του κατώτατου μισθού και επέμβαση στα δώρα, εκτίμησε ότι «εδώ που φτάσαμε» μπορεί να είναι καλύτερη και η διαπραγμάτευση «ανά τομέα, που ξέρουν καλύτερα τα ζητήματα και άτομο με άτομο», δίνοντας άλλη μια σπρωξιά προς τον γκρεμό στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο ΣΕΒ αδημονεί όμως και για την πρόοδο των «μεταρρυθμίσεων», παρότι δέχεται πως έχουν γίνει πολλά. «Εγκαλεί», όμως, την τρόικα επειδή «συμμετέχει στο θέατρο σκιών ενός πολιτικού συστήματος, που επιδίδεται σε δημοσιονομικές ασκήσεις για να μην αλλάξει τίποτα επί της ουσίας». Γι' αυτό επαναλαμβάνει ότι το μνημόνιο πρέπει να ξεπεραστεί. «Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να πορευόμαστε με βάση τις λογιστικές επιταγές ενός μνημονίου γραμμένου στα αγγλικά και να το ξαναγράψουμε με το δικό μας χέρι στα ελληνικά. Ηρθε η ώρα να εκπονήσουμε ένα μνημόνιο που θα γράφει "Ελλάδα" στην ούγια», είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος, ελπίζοντας ίσως ότι οι όροι του θα είναι καλύτεροι για το ντόπιο κεφάλαιο και ότι θα επιβληθεί πιο εύκολα στους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου