Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Πρόβλεψη - σοκ για απώλειες έως 5,8% φέτος στις αποδοχές

Νέα μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα προβλέπει για το 2011 η Τράπεζα της Ελλάδος, τη στιγμή που όπως επισημαίνει στην έκθεσή της το 2010, σχεδόν ένας στους δύο μισθωτούς είχε μείωση μισθού σε ποσοστό 10%!
Για φέτος οι εκτιμήσεις της ΤτΕ κάνουν λόγο για μειώσεις αποδοχών που θα κυμανθούν κατά μέσο όρο:
* στο -3% για το Δημόσιο.
* στο -6,2% για τις ΔΕΚΟ.
* στο -3,3% για τις τράπεζες.
* στο -1,7% για τον ιδιωτικό τομέα.
Με τις τιμές όμως στην αγορά να βρίσκονται στα ύψη και τους έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ) να τροφοδοτούν τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και υπηρεσίες, και να "θρέφουν" τον πληθωρισμό, οι πραγματικές μειώσεις αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους θα είναι φέτος της τάξης του -5% με -5,8%!
Τα στοιχεία που παραθέτει στην έκθεσή της η Τ.τ.Ε δείχνουν πως με τη συνταγή που επέλεξε η κυβέρνηση για να εφαρμόσει το μνημόνιο, αφαίρεσε περί τα 4,8 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία, χωρίς κανένα αναπτυξιακό "αντάλλαγμα". Αντίθετα, η κυβέρνηση πάνω σε αυτά τα 4,8 δισ. φόρτωσε ένα βουνό από φόρους, με αποτέλεσμα η ραχοκοκαλιά της οικονομίας να έχει υποστεί "συντριπτικό κάταγμα".
Κοντολογίς με τη συνταγή της κυβέρνησης "ούτε οι αριθμοί ευημερούν αλλά και οι άνθρωποι υποφέρουν" αν λάβει κανείς υπόψη ότι στον ιδιωτικό τομέα το 40-50% των µισθωτών είχαν περικοπές αποδοχών της τάξεως του 10%, ενώ η μείωση του κόστους εργασίας ήταν μόλις κατά 0,5%, επισημαίνει η Τ.τ.Ε.
Η αγοραστική δύναµη των δημοσίων υπαλλήλων υποχώρησε σε επίπεδο χαµηλότερο από εκείνο του 2003, ενώ στο σύνολο της οικονοµίας υποχώρησε σε επίπεδο χαµηλότερο σε σχέση µε το 2006.
Φως για ανάκαμψη των μισθών δεν φαίνεται ούτε από τη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών (σ.σ.: τριετή Εθνική Σύμβαση 2010-2012). Για φέτος (από 1.7.2011) τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων θα αυξηθούν βάσει του µέσου πληθωρισµού της ευρωζώνης κατά 1,6% και από 1.7.2012 περίπου κατά 2,3%. Στο σύνολο της οικονομίας όμως η αύξηση με ρήτρα "ευρωπληθωρισμού" θα σημαίνει μια µέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 0,9% το 2011 και του 2% το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου