Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

"Πονοκέφαλος" με την υστέρηση εσόδων

Με υστέρηση εξακολουθούν να κινούνται τα έσοδα του Προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταγράφουν ότι η αρνητική πορεία των εσόδων παραμένει από την αρχή του έτους χωρίς καμία μεταβολή φτάνοντας στα επίπεδα των 973 εκ. ευρώ.
Το έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου ανέρχεται στα 4,71 δισ. από 4,70 που είναι ο στόχος, δηλαδή εμφανίζει υστέρηση 9 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία για τα έσοδα δείχνουν ότι στο τρίμηνο είχε προβλεφθεί να εισπραχθούν 12,494 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 11,114 δισ. ευρώ σημειώνοντας υστέρηση ύψους 8,1% αντί αύξησης 8,5% που έχει προβλέψει η κυβέρνηση.
Το υπουργείο αποδίδει την υστέρηση των εσόδων στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ το μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ, αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου. Από την άλλη μεριά, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένα κατά 121,3% ή κατά 604 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις δαπάνες, εμφανίζονται αυξημένες κατά 3,5%, στα 15,755 δισ. ευρώ, με στόχο τριμήνου τα 15,599 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου