Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Ευρωπαϊκή εκστρατεία Σαμαρά

Με την παταγώδη αποτυχία του μνημονίου, ως όπλο στη φαρέτρα του, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινά σήμερα διήμερη σειρά επαφών με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Σήμερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και τον υπουργό Εσωτερικών Κλωντ Γκον, ενώ αύριο στο Βέλγιο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Βασική θέση του κ. Σαμαρά, θα είναι η αναγκαιότητα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, καθώς θα επαναλάβει πως η Ν.Δ. συμφωνεί στον εθνικό στόχο για μείωση του χρέους και του ελλείμματος, αλλά με διαφορετική «συνταγή» από αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα. Θα επικαλεστεί τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που κατάφεραν, ύστερα από επαναδιαπραγμάτευση, να εξασφαλίσουν τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και την δέσμευση να μην θιχτούν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Θα θέσει εκ νέου το πρόβλημα της τεράστιας ύφεσης στο οποίο έχει οδηγήσει η εφαρμοζόμενη πολιτική, ωστόσο θα διευκρινίσει ότι η παράταξή του, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα είναι συνεπής απέναντι στους δανειστές της χώρας.
«Συνυπογραφή στο λάθος δεν πρόκειται να υπάρξει. Εμείς προτείναμε επαναδιαπραγμάτευση. Όλοι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και η Κομισιόν ξέρουν και έχουν στα χέρια τους το Ζάππειο. Με αυτές τις θέσεις θα πάει στην Ευρώπη ο Αντώνης Σαμαράς», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, διαψεύδοντας, παράλληλα, δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα πει στους Ευρωπαίους πως δεν ψηφίζει, αλλά θα εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο αν γίνει κυβέρνηση. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Σταύρος Δήμας, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Σταύρος Παπασταύρου, ο σύμβουλός του Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Μουρούτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου