Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Μισθοί μέχρι και 20% κάτω από τα 740 ευρώ

Ρύθμιση - σοκ που κατεβάζει ακόμη και το βασικό μισθό της Εθνικής Σύμβασης από τα 740 ευρώ στα 592 ευρώ (-20%) για όλους τους νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών που θα πρωτοπιάσουν δουλειά, περιλαμβάνει το νέο "εργασιακό μνημόνιο" που συμφωνήθηκε χθες το απόγευμα σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας με την τρόικα.
Είναι ένα από τα σκληρά ανταλλάγματα που αποδέχτηκε να βάλει αδιαπραγμάτευτα ως "ενέχυρο" η κυβέρνηση ώστε να μην κινδυνεύσει η 5η δόση (των 12 δισ. ευρώ) και να στρωθεί το χαλί για να κλειδώσει η νέα οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, κυρίως τους Γερμανούς.
Ανάλογη ρύθμιση ισχύει εδώ μόνο για τους άνεργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Τώρα η κυβέρνηση την επεκτείνει αδιακρίτως για όλους όσοι είναι 18 μέχρι 25 ετών και ψάχνουν για δουλειά, καταργώντας και τυπικά το μισθό ασφαλείας (740 ευρώ) της Εθνικής Σύμβασης, όταν δεν προστατεύονται από κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις.
Ενας νέος με πτυχίο και ειδικότητα θα μπορεί να προσληφθεί με μισθό έως και 20% χαμηλότερο της κλαδικής του σύμβασης (λογιστής, μηχανικός, κ.λπ.) και μέχρι το μισθό ασφαλείας των 740 ευρώ. Όμως για νέους που δεν καλύπτονται από τέτοιες συμβάσεις, ει μη μόνον από την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας (ανειδίκευτοι χωρίς σπουδές) η μείωση κατά 20% θα γίνεται με βάση τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ με αποτέλεσμα ο μισθός τους να πέφτει στα 592 ευρώ!
Αυτού του είδους οι προσλήψεις θα επιτρέπονται για 1 χρόνο και θα έχουν το χαρακτήρα της σύμβασης επαγγελματικής εμπειρίας. Οι εργοδότες δεν θα πρέπει να έχουν κάνει απολύσεις τόσο 3 μήνες πριν κάθε νέα πρόσληψη, όσο και κατά τη διάρκεια του έτους.
Επίσης κλείδωσαν άλλες δύο αλλαγές:
* Η αυξομείωση του χρόνου σε ετήσια βάση (έξι μήνες από 8ωρο σε 10ωρο και άλλους έξι σε 6ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών).
* Η αύξηση των συμβάσεων ορισμένου έως 3 χρόνια με ανανέωσή τους ώς και 9 χρόνια, με μισές αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.
Οι εργασιακές αλλαγές θα πιάσουν και τους απασχολούμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες όπου πλέον εφαρμόζονται οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας και είναι πιθανό να ισχύσουν και για τους παλιούς εργαζόμενους.

1 σχόλιο: