Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

"Χάθηκε μια μεγάλη, ιστορική ευκαιρία"

Την άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε χθες το βράδυ για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαμαράς, ύστερα από το ναυάγιο των συζητήσεων με τον Γιώργο Παπανδρέου. Παρόλο που οι δύο πλευρές βρέθηκαν κοντά στη συμφωνία, η υπαναχώρηση του πρωθυπουργού οδήγησε σε μια «μεγάλη χαμένη ιστορική ευκαιρία», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «έκανε τις επιλογές του. Και ο λαός μπορεί να κρίνει. Ο αυριανός (σημερινός) ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια». Η αξιωματική αντιπολίτευση, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «θα συνεχίσει τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός».
Στην αρχική πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε θετικά υπό τον όρο να γίνει άμεσα επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ωστόσο, του επεσήμανε ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο πρωθυπουργό, καθώς έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση.
«Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά την πρότασή μου, τελικά την… απέρριψε! Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει. Αυτό που μας έλεγε ως χθες: “δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα”, μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: “γάντζωμα” στην εξουσία!», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η κοινωνία, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, «βράζει! Δεν απαιτεί συναίνεση στο λάθος, αλλά ήρεμη επιμονή στο σωστό. Η πολιτική του Μνημονίου παρέλυσε την οικονομία. Δεν θα την αφήσουμε να διαλύσει και την κοινωνία. Ούτε να υπονομεύσει τη δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και να ενώσει τον ελληνικό λαό. Τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του. Τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην πολιτική του την έχασε. Δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα.
Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο πρωθυπουργός από διαγγέλματα χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του».
Στη ΝΔ είναι αποφασισμένοι να υψώσουν το επόμενο διάστημα τον αντιπολιτευτικό τους λόγο έχοντας πλέον και τις δημοσκοπήσεις υπέρ τους και βλέποντας την κυβέρνηση να καταρρέει κάτω και από τη λαϊκή κατακραυγή. Οι πρόωρες εκλογές είναι κοντά, εκτιμούν και προετοιμάζονται πυρετωδώς για την αναπόφευκτη αυτή εξέλιξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου