Με διπλή "ανταρσία" που θέτει ζήτημα για το πόσες ψήφους θα συγκεντρωθούν τόσο απόψε μετά τα μεσάνυχτα στην διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, όσο κυρίως την ερχόμενη εβδομάδα στην ψήφιση στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. από την μια πλευρά οι "παπανδρεϊκοί" οι οποίοι για πρώτη φορά δείχνουν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την "κατάληψη εξ εφόδου" της εξουσίας των βενιζελικών.
Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, τουλάχιστον ανάμεσα σε 20 βουλευτές που από την αρχή στηρίζουν τον Γ.Παπανδρέου και έχουν σταθεί απέναντι στον Ε.Βενιζέλο.
Αυτή η ομάδα περίμενε την υπουργοποίησή τους. Δεν ήρθε. Και το χειρότερο είναι ότι τις θέσεις τους τις κατέλαβαν οι βενιζελικοί οι οποίοι θεωρείται ότι ελέγχουν αυτή την στιγμή την κυβέρνηση. Η πρώτη πρακτική αντίδραση ήρθε με την παραίτηση του βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη από τη θέση του εισηγητή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η άρνηση του Γ.Παπανδρέου να "ανταποδώσει" την πολιτική στήριξη την ώρα της εξέγερσης την Πέμπτη το βράδυ τον έχει χολώσει, μάλλον δικαιολογημένα. Πρόκειται για μια "ανταρσία" που είναι απόλυτα πραγματική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το περιβάλλον του βουλευτή αναφέρει ότι «από την στιγμή που δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού γραφείου (σ.σ.: για να υπουργοποιηθεί), δεν θα μπορούσε να είναι αυτός που θα εισηγηθεί για το κρίσιμο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου είχε ενημερώσει πριν από δύο εβδομάδες τον κ. Μακρυπίδη πως θα τοποθετηθεί στο υφυπουργείο του Ανάπτυξης, γι' αυτό και οι τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Μακρυπίδη (ΚΤΕ, Επιτροπή Οικονομικών) είχαν ως κεντρικό θέμα την ανάπτυξη.
Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους την περασμένη εβδομάδα προτάθηκε η θέση, δεν δέχθηκε να αναλάβει το δύσκολο έργο της εισήγησης.
Την ίδια ώρα μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ κλυδωνιζόταν από τις παραιτήσεις των κ. Γ. Φλωρίδη και Ε. Νασιώκα.
Μπροστά λοιπόν στην εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρισκόταν η κυβέρνηση, ο κ. Μακρυπίδης ήταν ο μόνος που δέχθηκε να φέρει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και αυτό «για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στην κυβέρνηση», ενώ ταυτόχρονα στήριζε με "νύχια και δόντια" τον Γ.Παπανδρέου και επιτίθετο κατά των αντιρρησιών στο Μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή σημειώθηκε νέα ανταρσία από την ομάδα των αντιρρησιών κατά του Μνημονίου, οι οποίοι δεν βρίσκονται κοντά στην ομάδα Βενιζέλου. Αιτία είναι η είδηση πως ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμάζεται να φέρει, με τη μορφή του κατεπείγοντος, εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να ψηφιστεί, άρον - άρον, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο, έχει αναστατώσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Δηλαδή αυτό που συμφώνησε να κάνει ο ... Αντώνης Σαμαράς.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα, με αποτέλεσμα στους βουλευτές (4-5 το πολύ μέχρι στιγμής), που προσανατολίζονται στο να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, να προστίθενται και άλλοι.
Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να ξεκινήσει η φανερή ονομαστική ψηφοφορία που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρότασης του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Βασικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο οποίος, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόκειται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου