Καταιγισμό πυρών δέχθηκε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή, κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Μετά το φιάσκο της προσπάθειας για συναίνεση με την αντιπολίτευση την περασμένη εβδομάδα και τον ανασχηματισμό στον οποίο ουσιαστικά σύρθηκε ώστε να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στο κόμμα του, ο κ. Παπανδρέου, κατώτερος των περιστάσεων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε επίθεση στη Ν.Δ., εκλιπαρούσε τον Αντώνη Σαμαρά για συνεργασία, ενώ άρχισε να ονειρεύεται και τη διενέργεια δημοψηφίσματος το Σεπτέμβριο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε τα περί δημοψηφίσματος και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς, σταθερός στις μέχρι σήμερα θέσεις του και χρησιμοποιώντας ακλόνητα επιχειρήματα και στοιχεία, σημείωσε πως όλες οι θυσίες των πολιτών πάνε χαμένες, ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για τη διαστρέβλωση των θέσεων της Ν.Δ. στο εξωτερικό. Η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα, με την ψηφοφορία των βουλευτών.
"ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΑΝ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ"
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για την «προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα» στο πολιτικό σύστημα αλλά και σε άλλους θεσμούς, όπως η δικαιοσύνη, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Προκαλώντας τις εύλογες απορίες της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες, ενώ για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2012, μετέφερε τις ευθύνες στην Τρόικα, τονίζοντας ότι αποτελεί αποτυχία των προβλέψεων των δανειστών μας και όχι της Ελλάδας, της οποίας οι προτάσεις σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως είπε. Ταυτόχρονα, έκανε εκ νέου άνοιγμα συνεννόησης προς τον Αντώνη Σαμαρά ζητώντας να επαναδιαπραγματευτούν από κοινού το Μνημόνιο, καθώς «η αγκαλιά μου είναι ακόμη ανοιχτή». Την ίδια στιγμή, πάντως, χαρακτήριζε το πρόγραμμα της Ν.Δ. «αναξιόπιστο» και υποστήριζε ότι οι Ευρωπαίοι «ξεγύμνωσαν τον Αντώνη Σαμαρά με τις προτάσεις που τους παρουσίασε». Ο κ. Παπανδρέου έθεσε πέντε προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα: Να διορθωθούν προϋπάρχουσες αδικίες που επιδείνωσε το μνημόνιο, τη συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές όπως στο θέμα της ποινικής ευθύνη υπουργών, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, με διαφάνεια απέναντι στη Βουλή και τους πολίτες και τις αλλαγές στην κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, δικαιότερη κατανομή των εισφορών, ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων κ.λπ. Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και χαρακτήρισε τα χρέη και τα ελλείμματα ως «εθνικό πρόβλημα» που θέτει τη χώρα υπό «κηδεμονία». Τα προβλήματα, όπως είπε, δεν πρόκειται να λυθούν αν διώξουμε την Τρόικα, αλλά «είναι στο δικό μας χέρι να λύσουμε το πρόβλημα».
Η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, γίνεται «όχι για να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά για να αναλάβουμε εμείς δράση. Κανείς δεν θα ακούσει τη φωνή μας αν δεν δουν ότι εμείς αξιόπιστα διορθώνουμε τα λάθη μας».
Για τα εθνικά θέματα, σημείωσε, ότι εξαιρούνται οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης σε σχέση με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και πως «σε σχέση με τις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα, αλλιώς μπορεί να φτάσουμε στο αδιέξοδο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».
"ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ"
«Οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση και ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην έκκληση του Γιώργου Παπανδρέου για συναίνεση αλλά και στην ανακοίνωσή του για το δημοψήφισμα. «Ανεξάρτητα από τη έκβαση της τωρινής ψηφοφορίας, την εμπιστοσύνη του λαού η κυβέρνηση την έχει χάσει οριστικά πια. Αυτό δεν αντιστρέφεται», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πρύτανη της συκοφαντίας», κατηγορώντας τον ότι συνειδητά οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ. «Συναίνεση στο λάθος δεν πρόκειται να δώσω», επανέλαβε, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική συνεχίζεται απαράλλαχτη από το κυβερνών κόμμα, παρά τον ανασχηματισμό. Μέχρι τώρα, άλλωστε, όπως είπε, καμία πρόβλεψη για την οικονομία δεν έπεσε μέσα και οι θυσίες του λαού πάνε χαμένες. Μόνοι όροι συναίνεσης, υπογράμμισε, είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Διερωτήθηκε δε «πώς ένας πρωθυπουργός που παραιτείται το πρωί, μπορεί το απόγευμα να ξαναγεννηθεί φέρελπις πρωθυπουργός;», κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου ότι έβγαλε τη μάσκα ως προς το θέμα της συναίνεσης. Ειδικά για το νέο κυβερνητικό σχήμα, το χαρακτήρισε «ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας» που δεν θα αλλάξει τίποτα, αφού έγινε «για να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ και όχι η ενότητα του λαού».
Ο κ. Σαμαράς απέρριψε το δημοψήφισμα ως διχαστικό δίλημμα για το λαό. «Θα είναι παιχνίδι με τους θεσμούς και δεν πρέπει να γίνει. Δεν εκτονώνεται ο λαός με αυτό τον τρόπο. Ζητάει άλλη πολιτική», εξήγησε.
Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τη διαστρέβλωση στο εξωτερικό των θέσεων της Ν.Δ. Επικαλέστηκε μάλιστα έκθεση της Τρόικας, για να δείξει πως μια σειρά γαλάζιων μέτρων, έχουν υιοθετηθεί από την τριμερή επιτροπή. «Το κλίμα της συναίνεσης δεν ενισχύεται, αντίθετα υπονομεύεται και από συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του κόμματός του», σημείωσε, προσθέτοντας: «Στο εξωτερικό φοράω πάντα την εθνική φανέλα, αλλά αν το συνεχίσετε αυτό, μέσα στην Ελλάδα θα καταλάβετε ότι τα αστεία τελείωσαν». Επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Σαμαράς και κατά του Γιώργου Καρατζαφέρη τον οποίο χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνοντας πως ο ΛΑΟΣ είναι το μόνο κόμμα στη Βουλή που κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.
"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
Σκληρή κριτική, που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ «βράζει» παρά τις «συμφωνίες κορυφής» που επετεύχθησαν τις προηγούμενες μέρες στο κόμμα, εξαπέλυσε χθες κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Μιλώντας σε ένα ευρύ κομματικό ακροατήριο, στην πανελλήνια σύσκεψη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας, όπου μετείχαν στελέχη από όλους τους κλάδους και όλη την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος δε δίστασε να ζητήσει «Συνέδριο για όλα» και επέκρινε με σφοδρότητα τον Γ. Παπανδρέου για την «απόπειρά» του να παραιτηθεί την περασμένη Τετάρτη, χωρίς να έχει κάνει καμία σχετική συζήτηση στο κόμμα.
Ειδικότερα για το θέμα αυτό έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Παπανδρέου από την κομματική βάση, τονίζοντας ότι: «Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει από μόνος του στο όνομα του λαού και του ΠΑΣΟΚ. Από το ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε, από το λαό επιλέχτηκε», για να υπογραμμίζει πως «δεν παραιτούνται οι πρωθυπουργοί που έχουν τη δεδηλωμένη»! Εκφράζοντας τη δυσφορία του κόμματος για την ακολουθούμενη πολιτική, υπογράμμισε πως «κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα χρειαζόταν ελάχιστος πολιτικός χρόνος για να πεταχτούν οι ελπίδες ενός ολόκληρου λαού στο καλάθι των σκουπιδιών και η κυβέρνηση να έχει καταστεί τόσο αδύναμη και φοβική που να προκαλεί τη λύπηση των ίδιων των ψηφοφόρων της»!
Αναφερόμενος, δε, στην οργανωτική κατάσταση του κόμματος, την περιέγραψε εξαθλιωμένη και ζήτησε άμεσες αλλαγές στην ηγετική Ομάδα, μέσα από τη σύγκλιση Συνεδρίου.
Μεταφέροντας, τέλος, την αγωνία των στελεχών, μίλησε για «ιδεολογικό κομφούζιο» στο ΠΑΣΟΚ, που «έπαψε πλέον να είναι ένα κόμμα με προοδευτική ταυτότητα και κατάντησε πολιτικός χώρος, χωρίς αρχές και αξίες, όπου οι περισσότεροι συμμετέχουν για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες και αλλότριες σκοπιμότητες» κι έχει μετατραπεί «σε ΜΚΟ».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν πρώην υπουργοί, βουλευτές, πρώην βουλευτές, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, πάνω από 50 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και κομματικά στελέχη τοπικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών φορέων από όλη τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου