Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

"Δεν δίνουμε συναίνεση στο λάθος"

Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών έθεσε ως βασική προϋπόθεση για εθνική συνεννόηση ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάραξε και πάλι τις διαχωριστικές γραμμές, πέρα από τις οποίες το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του στην κυβερνητική πολιτική, ενώ και πάλι φάνηκε ανοικτός για συμφωνία σε ζητήματα στα οποία οι απόψεις των δύο κομμάτων συγκλίνουν.
«Συναίνεση σε συνέχιση του λάθους δεν δίνουμε. Η μόνη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει είναι για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου επί τη βάσει της πρότασης της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και ‘κλειδί’ για να ξαναδουλέψει η μηχανή της ελληνικής οικονομίας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι, παρά τα λεγόμενα ορισμένων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε και να πείσουμε την τρόικα για τρεις λόγους:
1. γιατί η μέχρι τώρα πολιτική δεν αποδίδει,
2. γιατί όλοι, εκτός από τους κερδοσκόπους, έχουν συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα,
3. γιατί δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι διαπραγματεύθηκαν και πέτυχαν οι Ιρλανδοί (χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στο 12,5%) και οι Πορτογάλοι (διασφάλιση συντάξεων μέχρι 1.500 ευρώ).
Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για να προσφέρει συναίνεση, σχολίασε: «Είναι περίεργο ότι όλοι λένε ότι από εμάς εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Είναι παράξενο οι εξελίξεις να εξαρτώνται από την αντιπολίτευση και το ρόλο μας να τον αναδεικνύουν και κάποιοι εκτός Ελλάδας. Εκείνοι που ζητούν από την αντιπολίτευση να συναινέσει, δεν ζητούν από την κυβέρνηση να κυβερνήσει… Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να προσυπογράψω την αυτοκατάργηση της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας. Τέτοια τελεσίγραφα, αν υπάρξουν, απορρίπτονται από τώρα».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόκρυψη του ελλείμματος και την κάλεσε να φέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή και να ψηφιστεί κατ’ άρθρο και όχι μόνο στο σύνολό του. Όπως εξήγησε, η ΝΔ θα πει «ναι» σε συγκεκριμένα σημεία του, που θεωρεί πως ωφελούν την πατρίδα, όπως στην αξιοποίηση της περιουσίας, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τις συμβάσεις εκχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων. Και διερωτήθηκε: «Εμείς συναινούμε σε αυτά, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και το ξέρετε. Το ερώτημα είναι οι δικοί σας κομματικοί στρατοί, συμφωνούν; Οι συνδικαλιστάδες σας δέχονται να χάσουν τα σκανδαλώδη προνόμια που αφειδώς τους δώσατε στο παρελθόν; Οι ακτιβιστές, που τους κάνατε υπουργούς, συναινούν να παραιτηθούν από τις ιδεοληψίες τους;».
Στο σύνολό τους, όμως, όπως είπε, τα νέα μέτρα «δεν μπορούμε να τα ψηφίσουμε, αν δεν συμπεριλαμβάνουν μέτρα επανεκκίνησης, ιδιαίτερα στο φορολογικό».
Ο κ. Σαμαράς από σήμερα πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη και την Παρασκευή θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Β. Μαρτένς, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της ΝΔ.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς είπε:

• Για τα σενάρια περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή: «Οι κουβέντες για αναδιάρθρωση σκοτώνουν την οικονομία. Οι κουβέντες για δραχμή, το ίδιο και χειρότερο. Ούτε κουβέντες της πεντάρας δεν είναι. Διαπράττουν έγκλημα όσοι διακινούν τα περί εξόδου από το ευρώ. Αυτή η στρατηγική του κατευθυνόμενου φόβου πρέπει να σταματήσει αμέσως».

• Για τον Γιώργο Καρατζαφέρη και το ιστορικό παράδειγμα που αυτός ανέφερε ύστερα από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη συμφωνία του Θεμιστοκλή με τον Ευρυβιάδη το 480 π.Χ.: «Παρά τον τσακωμό τους Θεμιστοκλής και Ευρυβιάδης συμφιλιώθηκαν πριν από την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά τα βρήκαν μεταξύ τους για να πολεμήσουν, όχι για να υποκύψουν».

• Για το κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών: «Είναι ένα κίνημα ακομμάτιστο, ειρηνικό, ενωτικό και πανεθνικό. Είναι κάτι παραπάνω από αγανακτισμένοι, είναι απελπισμένοι. Όπως πάντα, ο λαός στις δύσκολες στιγμές του, πυκνώνει τις τάξεις του γύρω από τη σημαία του που εκφράζει ενότητα και αγώνα. Σε αυτούς οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική».

• Προς τους βουλευτές της ΝΔ: «Θέλω να μεταφέρετε το μήνυμά μας παντού. Στην κοινωνία συνολικά και στις ιδιαίτερες περιφέρειές σας. Θέλω να στέκεστε μπροστά στον κόσμο και να λέτε, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς οξύτητες, χωρίς λαϊκισμό και εμπάθεια, αλλά με αληθινή υπερηφάνεια ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Θέλει σκληρό αγώνα ακόμα, αλλά θα τα καταφέρουμε. Σύντομα, συντομότερα απ’ ό,τι κάποιοι φαντάζονται, θα κληθούμε να κυβερνήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου