Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Εκτακτη Σύνοδος της Κομισιόν με φόντο την αναδιάρθρωση

Κρίσιμες εξελίξεις για την Ελλάδα, με επίκεντρο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, φέρνει η έκτακτη σύσκεψη της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε εκτενές δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel και αφορά σε Σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από το Ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για "προβοκάτσια" σε βάρος της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και εξυπηρετούν μόνο κερδοσκοπικά κέντρα. Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του Ευρωγκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το δημοσίευμα "εντελώς λάθος".
Όλα ξεκίνησαν όταν, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας, το Spiegel Online σημείωνε ότι είχε προγραμματιστεί χθες το βράδυ μυστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και εκπροσώπων της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο. Τη Γερμανία εκπροσώπησε ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιοργκ Ασμουσεν, ένα ανώτατο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με μεγάλη επιρροή.
Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε θα είχε μαζί του ένα εσωτερικό έγγραφο από τεχνοκράτες του υπουργείου του με το οποίο θα προσπαθούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες που παρατίθενται, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την κρίση χρέους, γεγονός που την οδηγεί στην απόφαση να αποχωρήσει από τη νομισματική Ενωση. Ο Κρίστιαν Ράιενμαν, που υπογράφει το ρεπορτάζ, αναφερόμενος στο έγγραφο του κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα υιοθετήσει ένα εθνικό νόμισμα, θα υποστεί μια μεγάλη υποτίμηση έναντι του ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νέο ελληνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί στο 50% της αρχικής αξίας του, ώστε να μειωθεί δραστικά το ελληνικό χρέος. Μετά από την υποτίμηση, υπολογίζεται ότι το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό, το εσωτερικό έγγραφο του κ. Σόιμπλε χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους ή με άλλα λόγια την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου