Ψαλίδι στις αποζημιώσεις και στα επιδόματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα φέρνει το σχέδιο των νέων εργασιακών αλλαγών που συζήτησε η τρόικα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και το οποίο προβλέπει τη θέσπιση συμβάσεων ορισμένου χρόνου ώς τους 36 μήνες και την «εφαρμογή» ελαστικού ωραρίου, ακόμη και με μονομερή απόφαση του εργοδότη, χωρίς υπερωρίες.
Το σχέδιο για το 36μηνο είχε κατ’ αποκλειστικότητα φέρει στη δημοσιότητα με πρωτοσέλιδό του ο «ΑΤ» (στις 13 Απριλίου) και επιβεβαιώθηκε πλήρως από την κατάληξη των χθεσινών συζητήσεων, που είχε η τρόικα με τη γενική γραμματέα Α. Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρη.
Το τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών ζήτησε να νομοθετηθεί η επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ώς τους 36 μήνες (ή 3 χρόνια από 24 μήνες σήμερα), ενώ το πιο σημαντικό είναι πως το 36μηνο θα μπορεί να ανανεώνεται για άλλες 2 φορές, χωρίς καμία νομοθετική δυνατότητα για τον εργαζόμενο να κατοχυρώσει τη μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου.
Πρακτικά, το 36μηνο σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος δεν θα μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα όπως οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης σχέσης αορίστου χρόνου. Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθεί το κόστος εργασίας και για το λόγο αυτό η σχετική διάταξη θα προβλέπει -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «ΑΤ»- ότι αν μια σύμβαση λήξει πριν συμπληρωθεί το 36μηνο, τότε η αποζημίωση θα καταβάλλεται για το μισό διάστημα, δηλαδή ο εργαζόμενος θα πάρει ως αποζημίωση ενάμιση μισθό.
Το βασικότερο όμως είναι ότι μέσα από το 36μηνο που θα μπορεί να παρατείνεται μέχρι και τα 9 χρόνια, γίνονται πιο ελκυστικές και φθηνότερες οι προσλήψεις για τους εργοδότες, ενώ παύει να ισχύει κάθε δυνατότητα για τον εργαζόμενο να «μεταβεί» αυτοδίκαια, από καθεστώς ορισμένου σε αορίστου χρόνου!
Ανοιχτό έμεινε το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του κλιμακίου της τρόικας απλά κατέγραψαν ότι μέχρι τώρα έχουν υπογραφτεί δυο συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ενώ εκκρεμεί ακόμη μια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου