Σάλο προκαλούν οι δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη, σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, με τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας διαφοροποιείται ως προς την κυβερνητική γραμμή, θεωρώντας το αίτημα για συναίνεση στο Μνημόνιο «εκβιαστικό», ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι θα δημιουργήσει «τεράστιες αντιδράσεις». Οι δηλώσεις του κ. Μπεγλίτη έχουν ως εξής: "Είναι αλήθεια ότι τέτοιες δηλώσεις, αν έχουν γίνει, ουσιαστικά εγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, του κράτους, της εθνικής υπερηφάνειας, θα έλεγα, κάθε χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί η χώρα, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει εκχωρήσει οικειοθελώς ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας, προκειμένου, σε συνεργασία και συνεννόηση με τα άλλα κράτη, να λύσουμε κοινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλήματα, από την άλλη πλευρά όμως παραμένει πάντα αυτή η κόκκινη γραμμή σε σχέση με ζητήματα πάρα πολύ σημαντικά για ένα κράτος. Δεν ξέρω λοιπόν κατά πόσον επιβεβαιώνεται, αν ζήτησαν συνεννόηση και συναίνεση, εγγράφως από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
* Είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό, δεν μπορεί να το δεχθεί από κανένα πολιτικό κόμμα.
* Πολλές φορές, για λόγους σκοπιμότητας κυρίως, παίζουμε και με τις λέξεις. Θεωρώ, καταρχήν, αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας με τις αναφορές τους στην εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Αυτό ενδιαφέρει περισσότερο, γιατί απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία. Δεν ξέρω τι εννοούν οι Ευρωπαίοι, θα σας πω τι εννοούμε εμείς. Δεν θέλουμε συνευθύνη, δεν θέλουμε εγκλωβισμό των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στα σχέδια ή στις πολιτικές της κυβέρνησης. Θέλουμε μια ανάληψη εθνικής ευθύνης καταρχήν. Θέλουμε μια συνεννόηση σε ορισμένες βασικές προτεραιότητες και σε ορισμένους βασικούς οικονομικούς προσανατολισμούς, μια υποστήριξη. Το τι μορφή αυτό θα πάρει μπορούμε να το δούμε τόσο μέσα στη Βουλή όσο και εκτός Βουλής, μια συνεργασία των κομμάτων, κρατώντας ο καθένας τις επιμέρους ενστάσεις, προβληματισμούς και τις θέσεις του.
* Οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, εφόσον, όπως σας είπα, έχουν γίνει, είναι μια μορφή πίεσης, εξαναγκασμού, εκβιασμού. Εγώ θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος, παρά τη δύσκολη συγκυρία, αυτόν τον τρόπο επιβολής πρέπει να τον αποκρούσουμε, γιατί έχουμε να διαχειριστούμε την ελληνική κοινωνία, έχουμε να διαχειριστούμε σύνθετα προβλήματα και μια τέτοια έξωθεν επιβολή θα δημιουργήσει τεράστιες αντιδράσεις. Θα αποσταθεροποιήσει το έδαφος, παρά θα το σταθεροποιήσει και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου