Με «ξαφνικό θάνατο» λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την ανανέωση των συμβάσεων του μη μόνιμου προσωπικού κινδυνεύει ο θεσμός των ΚΕΠ.
Αν το Ανώτατο Οικονομικό Δικαστήριο εμμείνει στην κρίση του (κάτι που θεωρείται δεδομένο), τότε πάνω από τα μισά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (1.077 στο σύνολο) θ’ αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας και σε πολλές περιπτώσεις θα (εξ)αναγκασθούν να κλείσουν.
Κι αυτό γιατί θα δοθεί εντολή στους οικείους παρέδρους του Σώματος να μην εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων που σήμερα βγάζουν όλη τη «λάντζα» στον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας.
Ετσι, μαθηματικά εκατοντάδες υπάλληλοι που δεν καλύπτονται υπό τον μανδύα της μονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, θα βρεθούν στον δρόμο, αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι τελεσίδικη!
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του Οργάνου που «έθαψε» το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά έφερε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης, είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα η ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης ή παράταση των συμβάσεων έργου των απασχολούμενων στα ΚΕΠ.
Όπως τονίζει το Ε.Σ. "επειδή οι εν λόγω συμβάσεις μπορούν να μετατραπούν έμμεσα και εκ του πλαγίου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου". Γεγονός, το οποίο αντίκειται, όπως επισημαίνεται στα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης, στις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος.
Για τους γνωρίζοντες, το άρθρο απαγορεύει ρητά τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων με μίσθωση έργου που συνάπτουν φυσικά πρόσωπα με τον στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Όπως επισημαίνει στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον κ. Ραγκούση ο βουλευτής Λάρισας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τη συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπεται πλήρως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΕΠ και δεν λαμβάνεται καθόλου υπ' όψιν η ειδική φύση των συμβάσεων των εργαζομένων σ’ αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου