Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

"Καμιά υποχώρηση" επιμένει ο Αντώνης Σαμαράς

Όσο κι αν εκβιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου τη Ν.Δ. να συναινέσει στη ψήφιση των νέων μέτρων, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται αποφασισμένος να παραμείνει σταθερός στη θέση του. Την ίδια ώρα που στην αξιωματική αντιπολίτευση παραμένουν σε εγρήγορση για την περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης επανέλαβε χθες προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, ότι «αν η κυβέρνηση σκεφτεί να εκβιάσει τη Ν.Δ., θα καταλάβει ότι η παράταξή μας δεν εκβιάζεται». Αλλά και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας διερωτήθηκε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τη διαφάνεια: «Πώς μπορούν να ζητάνε συναίνεση από την αντιπολίτευση όταν οι ίδιοι δεν έχουν θέση;», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος (ράδιο 9): «Δεν καταλαβαίνω τον εκβιασμό, ο οποίος τίθεται από διάφορους κύκλους ότι σώνει και καλά εμείς πρέπει να εγκρίνουμε αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν άλλοι, χωρίς να μας ρωτούν, χωρίς να συμμετέχουμε στη λήψη τους και καλούμεθα εμείς αδιαμαρτύρητα να τις υποστηρίζουμε και μάλιστα με την ψήφο μας».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να υποκύψουν στις ισχυρές πιέσεις – ούτε σε αυτή της απαίτησης ενισχυμένης πλειοψηφίας στη Βουλή, δηλαδή την ψήφο 180 βουλευτών, ακόμα και αν αυτό πρόκειται να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Με 180 ψήφους δεν πέρασε ούτε το Μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος έκανε λόγο για την «απόλυτη παραδοχή του ναυαγίου της κυβερνητικής πολιτικής», ύστερα και από τις διαρροές «κύκλων» του υπουργού Οικονομικών ότι πάμε είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε επέκταση του υφισταμένου. Διαρροές, που, όπως είπε, «σοκάρουν τον ελληνικό λαό».
Όπως υπογραμμίζουν στη Ν.Δ., εάν η κυβέρνηση ήθελε να έχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση θα το ζητούσε, θα έπρεπε να γίνει ειλικρινής συζήτηση πάνω στα θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου και όχι να ακολουθεί την πρακτική σπίλωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας, εξάλλου, στα σενάρια περί πίεσης της Ν.Δ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα και μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για την επιδείξει συναινετική διάθεση όσον αφορά τα νέα αυστηρά μέτρα (μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα), ο κ. Μιχελάκης τα απέρριψε, αποδίδοντάς τα αποκλειστικά στην κυβέρνηση: «Αυτά είναι γνωστά φθαρμένα, προπαγανδιστικά κόλπα της κυβέρνησης, που θέλει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από το Ζάππειο 2», είπε και ζήτησε εκ νέου από την κυβέρνηση ενημέρωση για την έκτακτη σύσκεψη της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεθαυριανή ανακοίνωση της επικαιροποιημένης πρότασης εξόδου από την κρίση, διευθετούν στη Ν.Δ.
Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε και χθες τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, προκειμένου η μεθαυριανή μέρα να αποτελέσει την αφορμή της μεγάλης αντεπίθεσης της Ν.Δ. Στην ηγετική ομάδα του κόμματος θεωρούν τη συγκεκριμένη παρουσίαση ως το μεγάλο στοίχημα, που θα συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσκοπική ανάκαμψη.
Το βασικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι «επανεκκίνηση της οικονομίας με οδηγό την αξιοπρέπεια, με δύναμη την ελπίδα, με στόχο την ανάπτυξη». Όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και κοστολογημένο, με βασικό όπλο την μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ιδιαίτερη θέση στην πρόταση θα έχει και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ θεωρείται δεδομένο πως ο Αντώνης Σαμαράς θα επαναλάβει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα δηλώσει δικαιωμένος για τη στάση του στο θέμα του Μνημονίου και θα βάλλει και πάλι κατά της κυβέρνησης για τη μέχρι τώρα στάση της. Η χώρα, θα πει, βαλτώνει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του χρέους, με το αύριο να διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό. Μόνη λύση, η πρόταση του κόμματός του, η οποία, όπως θα δεσμευτεί, μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου