Με πρόσθετα μέτρα καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση την ύφεση για το τρέχον έτος, η οποία σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5%.
Παρά το γεγονός ότι το α’ τρίμηνο του 2011 τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν μικρή υποχώρηση κατά 0,8%, η ύφεση… δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κρατά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στα επίπεδα του -4,8%.
Οι διαπιστώσεις της Κομισιόν «κουμπώνουν» με αυτές της Τρόικας, καθώς η αποτυχία στη συγκέντρωση των εσόδων οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων ύψους 6-7 δισ. ευρώ για φέτος.
Σχετικά, η Κομισιόν τονίζει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος του ελλείμματος που έχει τεθεί. Η αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του 2011 από 7,4%, που ήταν η εκτίμηση της Επιτροπής τον περασμένο Νοέμβριο, σε 9,5% οφείλεται στη μειωμένη απόδοση των φορολογικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς επίσης και στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 σε 10,5%.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα επιμερίζονται σε αυτά που αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων και εκείνα που αφορούν σε περικοπές δαπανών. Περικοπές που εστιάζονται σε μείωση των συμβάσεων στο δημόσιο τομέα, αξιοποίηση των επιδομάτων σε νοικοκυριά με κοινωνικά κριτήρια, καλύτερη διαχείριση της κρατικής περιουσίας και είσπραξη ληξιπρόθεσμων εισφορών.
Για την Κομισιόν, η ανάπτυξη για την Ελλάδα αναμένεται να επανέλθει στα τέλη του 2012 με περαιτέρω βελτίωση το 2013. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα .
“Αγκάθι” παραμένουν οι μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων και τις μειώσεις των συμβάσεων στον δημόσιο τομέα θα εκτοξεύσουν την ανεργία πάνω από 15% το 2012. Συνακόλουθα, θα μειωθεί η πραγματική ζήτηση και σύμφωνα με την Κομισιόν ως αποτέλεσμα της φορολογικής αβεβαιότητας η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να μειώνεται για τα επόμενα δύο χρόνια.
Παρά ταύτα, ο Επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως «θετική έκπληξη» την αποκλιμάκωση της ύφεσης το α’ τρίμηνο του 2011, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Πολλώ δε, μάλιστα, το περιοδικό Spiegel On Line περιγράφει το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης κατά 0,8% ως «απροσδόκητη αχτίδα ελπίδας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου