Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Σκληρά παζάρια για την 5η δόση

Σκληρά παζάρια με επίκεντρο την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, αλλά και την προοπτική έγκρισης νέου δανείου κάνουν οι Ευρωπαίοι με την ελληνική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέστησαν χθες στην συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιστρέψουν στην Αθήνα με την ολοκλήρωση των εργασιών.
Στο μικροσκόπιο των διαπραγματεύσεων έχουν πλέον τεθεί:
* Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και του χρέους συνολικά με μείωση των επιτοκίων.
* Η παροχή νέου δανείου έως και 50 δισ. ευρώ. Ζητείται η δημιουργία Ταμείου Εγγυήσεων αλλά και Εταιρείας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.
* Η υπογραφή νέου πακέτου μέτρων με την Τρόικα να αναλαμβάνει νέο ρόλο και να ορίζει μόνιμους εκπροσώπους σε υπουργεία και φορείς για την παρακολούθηση της πορείας της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η λήψη μέτρων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με μήλον της έριδος την διαχείριση του δημόσιου τομέα αποτελεί κοινή γραμμή των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Ωστόσο, η λίστα με τα ανταλλάγματα για να δοθεί η 5η δόση του Ιουνίου, αλλά και το νέο δάνειο είναι μεγάλη. Η Τρόικα ζητά από τα 23 δισ. ευρώ του πακέτου των νέων μέτρων τα 6 δισ. ευρώ να καλυφθούν το τρέχον έτος. Μάλιστα, απαιτεί αναλυτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με συγκεκριμένες δράσεις, καταγεγραμμένα έσοδα και δαπάνες αλλά και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν μετέφερε σε γερμανική εφημερίδα την δυσαρέσκεια της Ε.Ε. σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Χαρακτηριστικά τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας παρά τις σημαντικές ελλείψεις στην έκθεση προόδου μετά τον έλεγχο της Τρόικας, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα χορηγήσουν την επόμενη δόση από τον μηχανισμό στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου