Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012

Κλειδώνει» το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ


Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ μπαίνει η κυβέρνηση, εν όψει της άφιξης των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα την προσεχή εβδομάδα και του κρίσιμου ραντεβού που θα έχει μαζί τους την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Θα προηγηθεί, την Τρίτη, συνάντηση του κ. Στουρνάρα στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.Ο βασικός κορμός του πακέτου έχει οριστικοποιηθεί, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να διαμηνύει ότι τα περιθώρια αλλαγών είναι ελάχιστα. Εντούτοις, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διατηρούν ενστάσεις κυρίως για το μέρος που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.
Τα ανοικτά μέτωπα
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να επιτευχθεί σύνθεση απόψεων.
Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «δύσκολες, δυσάρεστες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις», προσθέτοντας όμως ότι τα μέτρα «δεν είναι μάταια», καθώς «σε δύο χρόνια θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα».
Στα μέτρα που παραμένουν ανοικτά εντάσσονται η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και τα δώρα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ισχυρές αντιστάσεις συναντά η προτεινόμενη πλήρης κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας που λαμβάνουν κυρίως οι απασχολούμενοι στον τουρισμό και οι οικοδόμοι.

«Κόκκινη γραμμή» χαρακτηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και από τη Δημοκρατική Αριστερά η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Παράλληλα, κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με δικαστικούς, ένστολους και νοσοκομειακούς γιατρούς να λαμβάνουν ήδη «θέσεις μάχης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός κινείται με άξονα δύο χρονοδιαγράμματα: Το πρώτο έχει καταληκτική ημερομηνία στα μέσα Οκτωβρίου και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ το δεύτερο φθάνει ώς τα μέσα του 2014, περίοδο κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι η ελληνική οικονομία θα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Παρουσιάζοντας τους στόχους της κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, την ανάκαμψη της οικονομίας και την εμπέδωση στους πολίτες του αισθήματος της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι δύσκολες, δυσάρεστες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες. Είναι όμως οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάκαμψης, όπως είναι η επιστροφή των χρεών του δημοσίου, η ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, το ξεπάγωμα των χρηματοδοτούμενων έργων και η πάταξη της φοροδιαφυγής με νέες μεθόδους».

Ξεκαθάρισε πως «το 2013 θα έχει αναχαιτιστεί η ύφεση και θα έχει περιοριστεί η ανεργία και τα λουκέτα» και ήταν σαφής τονίζοντας πως «η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ».

Συνάντηση Στουρνάρα - Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου θα έχει συνεργασία με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα την Παρασκευή.
Στη συνάντηση αυτή, ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τελική μορφή των μέτρων.
Στην Αθήνα ο Βαν Ρόμπαϊ
Παράλληλα, στη χώρα μας φθάνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά την προσεχή Παρασκευή, στο πλαίσιο κύκλου επαφών που ξεκινά με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - μεταξύ άλλων με τον Φρανσουά Ολάντ, την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου